Članek
Cene pri zdravljenju z zobnimi implantati
Objavljeno Apr 26, 2019

»Številne Slovence, ki se odločijo en ali več manjkajočih zob nadomestiti z zobnimi vsadki (implantati), dandanes zavedejo nizke cene implantatov v južnih sosednjih državah. V javnosti se je do nedavnega veliko govorilo predvsem o uspešnih primerih, a izkušnje zobozdravniških praks slovenskih zobozdravnikov kažejo, da je ogromno tudi neuspešnih primerov,« opaža Janja Debeljak iz Dentalie. Ker je izguba zoba za vsakogar travmatičen dogodek, tako s čustvenega kot s finančnega vidika, je dobro, da pacienti poznajo nekaj ključnih dejavnikov, na katere morajo biti pozorni,  da bi se jim ta naložba dolgoročno obrestovala in da bi jim novi zobje služili kar največ časa.

Ljudje se danes najraje odločajo za nadomoščanje zob z implantati, ker je to najbolj učinkovita metoda za hitro, elegantno in trajno nadomestitev zob. Zahvaljujoč svoji neinvazivnosti in učinkovitosti je ta metoda nadomeščanja manjkajočega zoba oziroma zob v zadnjem desetletju postala zelo razširjena. Implantati so namreč po svojem videzu, funkciji in občutku prav takšni kot naravni zobje. Kljub temu pa je vprašanje o ceni vedno tisto najbolj ključno. 

»Ljudje smo z vseh koncev bombardirani s številnimi mamljivimi ponudbami. Večina oglasov nam ponuja ogromno za skoraj nič denarja. Veliko ljudi tovrstne obljube hitro premamijo. In čisto nič drugače ni na področju implantološkega zdravljenja. Žal pa se številni ljudje ne zavedajo, da s tem, ko gledajo le na ceno, lahko spregledajo marsikaj pomembnega. In skoraj vedno drži, da če se nekaj zdi skoraj prelepo, da bi bilo res, potem navadno tako tudi je,« je prepričana Janja Debeljak.

Številni ponudniki namreč zelo pretkano oblikujejo ceno, na koncu pa se pojavijo dodatni (nepričakovani) stroški, zaradi česar je končna cena storitve precej višja, kot je bilo obljubljeno na začetku. Pomembno vprašanje, ki si ga morajo pacienti zastaviti, preden se odločijo za določenega zobozdravnika, je, kaj je vključeno v ceno zdravljenja, ki jo določen strokovnjak ponuja, opozarja Debeljakova. Ali so vanjo vključeni vsi deli implantata − torej implantat, nazidek oziroma abutment in krona? So v primeru dentalnega turizma pokriti tudi stroški prevoza? So v ceno vključeni tudi dodatni obiski in vse storitve, od odtiskovanja do odstranjevanja šivov? Kakšen je protokol v primeru morebitnih zapletov?

»Pri zdravljenju z zobnimi implantati gre za naše zdravje in tega navadno zaupamo le nekomu, za kogar smo ocenili, da ima potrebno znanje in izkušnje, s katerimi bo lahko za nas poskrbel na najboljši možen način ter nam trajno in brez zapletov povrnil nasmeh,« še dodaja sogovornica.

 

Koliko sploh stane implantat?

To, kakšna bo cena zdravljenja z implantati, je težko posplošiti, saj je vsak pacient zgodba zase. Sàmo ceno sicer določi zobozdravnik oziroma zobna ordinacija, vanjo pa je zajet implantat, delo zobozdravnika ali oralnega kirurga in amortizacija strojev, upošteva pa se tudi splošno stanje ustne votline posameznega pacienta, kar pomeni stanje njegovih dlesni in čeljustne kosti. Naložba v zobni implantat je zagotovo precejšnja, vendar pa so velike tudi prednosti, ki jih ta oblika zdravljenja prinaša. Prav zaradi zajetnosti tovrstne naložbe si pacienti želijo, da bo proces zdravljenja maksimalno uspešen in da bo potekal brez neželenih zapletov.

Vedno je najboljša izhodiščna točka obisk svojega zobozdravnika, ki lahko najbolje oceni, kakšno je stanje pacienta in ali je sploh primeren kandidat za zdravljenje z implantati. Osebni zobozdravnik bo pacientu podrobno predstavil proces zdravljenja in njegov finančni vidik. 

 

Lastnosti kakovostnih implantatov

Cene posameznih sistemov zobnih vsadkov so različne, posledično pa se razlikujejo tudi v kakovosti. Implantati so danes večinoma izdelani iz titana, vendar pa titan ni enak titanu. Titan iz Severne Amerike ima denimo boljše lastnosti kot tisti, ki prihaja iz Azije. Sicer poleg titana za izdelavo implantatov uporabljajo tudi keramiko oziroma cirkonij, ki pa je bolj občutljiv in ima več omejitev kot titan. 

Manj kakovosten implantat je torej izdelan iz slabšega titana, slabša pa je tudi njegova oblika in način povezave med implantatom in nazidkom oziroma abutmentom. 

Številni proizvajalci, ki ponujajo cenejše in posledično tudi po kakovosti slabše sisteme zobnih vsadkov, navadno ne obljubljajo posebne garancije in dobavljivosti rezervnih delov. Na tem mestu lahko izpostavimo švicarsko podjetje Straumann Group, z več kot 60-letno tradicijo, ki za svoje implantate zagotavlja doživljenjsko garancijo ter delno garancijo za protetične komponente. Prav tako poskrbijo tudi za dobavljivost potrebnih delov.  

Vendar se ne smemo ustaviti le pri izbiri sistema implantatov, ampak moramo v enačbo vzeti tudi človeški faktor − torej dobro preveriti strokovnost in usposobljenost strokovnjaka, ki bo implantat vstavil. Četudi pacienti izberejo sistem implantatov najvišje kakovosti, lahko uspešnost zdravljenja močno ogrozi nestrokovno opravljen kirurški poseg, ki pripelje do številnih precej neprijetnih in bolečih zapletov. Zato je res pomembno, da zobozdravniku oziroma oralnemu kirurgu pacient popolnoma zaupa in dobro prouči njegove reference. 

Tudi številni slovenski zobozdravniki in oralni kirurgi pripovedujejo, kako k njim prihajajo pacienti, ki so po zobne implantate odšli v tujino, potem pa je nepričakovano prišlo do precejšnjih zapletov. »Dilema, komu zaupati, je zato vsekakor na mestu. Tako v tujini kot doma obstajajo dobri in strokovno visoko usposobljeni zobozdravniki, pa tudi tisti, ki imajo na področju implantologije precej pomanjkljivo znanje. Dejstvo je, da določeno tveganje vedno obstaja, zato je ključno, da se pacienti pred tem čim bolje informirajo pri različnih virih,« svetuje Janja Debeljak.