Več kot polovica starejših ima težave z ugrizom v jabolko

Objavil/a Capo Info, dne 2019-09-25 ob 12:16:56

Ljudje, ki vstopajo v tretje življenjsko obdobje so tista skupina, ki ima največ težav z zdravjem zob in ustne votline. Kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje le okoli 40 odstotkov starejših nad 65 let lahko brez pripomočkov odgrizne ali prežveči čvrsto hrano, kot je jabolko. Kar petina jih ima ob tem manjše ali večje težave, dobra tretjina vprašanih pa tega sploh ne zmore. Trenutno je v Sloveniji skoraj 20 odstotkov ljudi starejših od 65 let. Zaskrbljujoča pa je demografska projekcija, ki kaže, da bo delež starostnikov do leta 2050 zrasel kar na 30 odstotkov. Da bi ta trend obrnili si prizadevajo v podjetju Dentalia, zato bodo tudi letos v sodelovanju s slovenskimi zobozdravniki na 19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki bo v Cankarjevem domu med 1. in 3. oktobrom, obiskovalcem predstavili sodobne rešitve in odgovarjali na dileme, vprašanja, težave glede zobnih vsadkov in zdravljenja brezzobosti.

»Da število ljudi, ki imajo težave z delno ali popolno brezzobostjo, ne bi še naraščalo, je treba čim prej sprejeti ustrezne ukrepe na področju dentalnega zdravja,« je odločena Janja Debeljak iz Dentalie, ki si že več kot dve desetletji vztrajno prizadevajo za dentalno zdravje in lep nasmeh Slovencev. »Ob letošnjem 19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki bo v Cankarjevem domu od 1. do 3. oktobra, smo se odločili, da starejšim predamo čim več znanja in informacij o možnostih zdravljenja delne ali popolne brezzobosti. Letos smo k sodelovanju povabili mag. Davida Debevca, dr. med., dr. dent. med., specialista maksilofacialne kirurgije in otorinolaringologije, člana združenja za maksilofacialno kirurgijo (ZMOKS), Združenja otorinolaringologov (SZD),Evropskega združenja za kranio-maksilofacialno kirurgijo(EACMFS) in združenja AO Cranio-Maxillo-Facial (AOCMF), ki bo predstavil vse prednosti in morebitne pasti nadomeščanja manjkajočih zob z zobnimi vsadki,« pojasnjuje Janja Debeljak.

Zdravljenje delne ali popolne brezzobosti z zobnimi vsadki namreč tudi pri nas postaja vse bolj razširjeno, saj gre za eno od najbolj trajnih in varnih, predvsem pa funkcionalnih rešitev. A kot opozarja mag. David Debevc, dr. med., dr. dent. med., opravljanje tega posega ne smemo zaupati kar vsakomur.

Kot pojasni mag. David Debevc,dr. med., dr. dent. med., izgubljene zobe nadomeščamo s snemnimi in fiksnoprotetičnimi rešitvami, vse bolj razširjeno pa postaja tudi zdravljenje delne ali popolne brezzobosti z zobnimi vsadki, saj je ta metoda precej uspešna ter ima zanemarljivo pooperativno morbiditeto. Mag. Debevc kot glavni vzrok za izgubo zob pri starostnikihnavede parodontalno bolezen, ki prizadene obzobna tkiva in povzroči majavost zob. Po njegovih besedah na patofiziologijo vnetja ob zobeh vplivajo tudi druga obolenja, kot so sladkorna bolezen ter srčno-žilne bolezni, pa tudi določene vrste zdravil, na primer steroidi in kemoterapevtiki. 

Zobni vsadki: Sodoben način zdravljenja brezzobosti pri starostnikih

Po besedah mag. Davida Debevca so sodoben način zdravljenja popolne brezzobosti tako imenovane implantatno podprte proteze. Gre za totalne proteze, ki jih sidramo na zobne vsadke. Protezo le nataknemo na nadgradnje na vsadkih, zato jo lahko kadarkoli odstranimo iz ust, kar pacientu omogoča dobro higieno ob vsadkih. Kot še pojasni strokovnjak, je vsak strah, da bi proteza izpadla iz ust, popolnoma odveč. Za izdelavo implantatno podprte proteze v spodnji čeljusti potrebujemo dva vsadka, v zgornji pa štiri. Pri tistih, ki pa proteze ne želijo odstranjevati iz ust, je mogoča tudi fiksna rešitev, za njeno izvedbo pa je treba v vsako čeljust vstaviti vsaj štiri implantate. 

Mag. David Debevc, dr. med, dr. dent. med., še doda, da je dobra novica tudi, da je pri zelo napredovalih atrofijah zgornje in spodnje čeljusti, kjer izdelava klasične snemne proteze zaradi neugodnih anatomskih razmer ni možna ali smiselna, izdelava implantatno podprte proteze postala pravica iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. Žal so zaradi ozkih kriterijev do nje upravičeni le redki pacienti. 

Med številnimi ljudmi še vedno velja prepričanje, da je vstavitev zobnega vsadka dolgotrajen in boleč proces, a mag. David Debevc se s tem ne strinja in pove, da gre za precej neboleč in relativno kratek poseg, ki pa ga lahko podaljšajo kostne dograditve ali drugi potrebni pripravljalni posegi. Strokovnjak predstavi tudi tehniko 'all on four', ki omogoča takojšnjo oskrbo ter pojasni, da pri tej tehniki na štirih vsadkih izdelamo totalno protezo, ki se jo privijači na štiri vsadke: »Pacienti še isti dan dobijo vse zobe, vendar moram ob tem poudariti, da imajo vse tehnike takojšnjega nadomeščanja zob svoje omejitve, o katerih lahko spregovorimo šele po podrobni analizi stanja v ustih.«

Končni rezultat odvisen od kakovosti materialov in strokovnosti operaterja         

Mag. David Debevc poudari, kako pomembno je, da se, preden se odločimo za operaterja, ki nam bo vstavil implantat, ustrezno informiramo: »Poceni storitve so navadno vprašljive, vendar pa višji znesek ravno tako še ni zagotovilo za kakovost. Mislim, da nam osebna odgovornost za dentalno zdravje nalaga dolžnost, da se ustrezno informiramo. Če pri tem, komu bomo zaupali svoje dentalno zdravje, gledamo le na finančni vidik, potem tvegamo, da morda na koncu ne bomo tako zadovoljni, kot bi si sami želeli.«

Z njim se strinja tudi Janja Debeljak iz podjetja Dentalia, ki pri nas zastopa zobne vsadke švicarskega podjetja Straumann Group (blagovni znamki Straumann in Neodent) ter poudari, kako pomembno je izbrati klinično dolgoročno preverjene materiale ter kakovosti vedno dati prednost pred (nižjo) ceno. »Zobni vsadki Straumann so zagotovo korak pred ostalimi, saj gre za podjetje z dolgo tradicijo, v katerem veliko pozornosti namenjajo vzdrževanju visokih notranjih standardov kakovosti. Zaradi tega je podjetje Straumann Group vodilno po prodaji implantatov v svetu. Kot zanimivost naj povem, da je bilo do zdaj vstavljenih že več kot 14 milijonov zobnih vsadkov Straumann. Gre za preverjen in kakovosten izdelek, kar prepoznava tudi vedno več slovenskih zobozdravnikov in oralnih kirurgov,« še pojasni Janja Debeljak.

Mag. David Debevc, dr med., dr. dent. med., specialist maksilofacialne kirurgije in otorinolaringologije se zaveda stanja v slovenskem javnem zobozdravstvu, zato popolnoma razume ljudi, da iščejo različne rešitve. Popolnoma razumljivo je, da ljudje želimo hitro in poceni zdravljenje, ki pa žal na koncu pogosto ne prinese optimalnih rezultatov. »Recept za neuspeh je, če želja po hitrem zdravljenju naleti na željo po hitrem zaslužku,« še opozori mag. David Debevc. 

To, da pacienti k iskanju najustreznejše rešitve za svoje težave v ustni votlini, pogosto pristopijo podobno, kot bi izbirali izvajalca za hišna popravila, se mu ne zdi najustreznejši pristop. Sam namreč nikoli ne zmore spregledati morebitnih problemov, ki bi jih bilo treba nujno odpraviti pred vstavitvijo implantatov, tisti, ki pa temu ne posvečajo posebne pozornosti in samo naredijo, kar želi pacient, s takim pristopom lahko naredijo veliko škode.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Capo Info
Capo Info
Objavil/a 2019-09-25 12:16:56 (Sep 25, 2019)
Starejša objava Novejša objava
Dentalia

Opis spletnega mesta

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Parodontoza − tiha ubijalka zob pri starostnikih
Poslovna IT konferenca Mikrocopa za digitalizacijo slovenskega gospodarstva
Leonardova Mona Lisa bi se danes smejala z bleščečim nasmehom (svojih zob)
Več kot polovica starejših ima težave z ugrizom v jabolko
10-letna pot plesa ob drogu v Sloveniji je bila trnova in polna izzivov, a vredna vsake kaplje znoja in vsake modrice
Obeta se slavnostni spektakel ob 10-obletnici plesa ob drogu v Sloveniji
Po 10 letih večina Slovencev spoznala, da ples ob drogu ni striptiz
Spletni portal, ki Slovence informira o zobnih implantatih
Tudi 27 vplivnih Slovenk je samozavest zgradilo šele po bolečih izkušnjah
Cene pri zdravljenju z zobnimi implantati
KATEGORIJE
cene
(5)
zobe
(4)
ples
(3)
zzzs
(1)
ecb
(1)
ERP
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj