Članek
Točeno pivo
Objavljeno Dec 04, 2019

Točeno pivo ne priteče iz pločevinke ali steklenice, ampak iz…? 

V kolikor vas zanimajo osnovne informacije o točenem pivu, vas vljudno vabimo k nadaljevanju branja tega zanimivega članka.


				Točeno pivo

Točeno pivo je namreč izraz za tisto pivo, ki elegantno priteče iz sodčka ali točilne naprave direktno v kozarec za pivo. Ta izredno priljubljena pijača je prava osvežitev za vse ljubitelje piva! 

Največkrat si kozarček točenega naročimo v gostilnah, restavracijah, barih, točilnicah ali pivnicah. To, da dobimo pivo postreženo v kozarcu je ena izmed glavnih prednosti, ki pripomore k odličnosti točenega piva. Pravimo, da pivo v njem »zadiha«. To pa pomeni, da se v kozarcu za pivo sprostijo in izrazijo arome na najboljši možen način, kar vpliva na svežino in izjemnost okusa.


				Pipa za točeno pivo

Kot smo že omenili, ta izjemno popularna pijača priteče iz točilne naprave oziroma iz sodčka. V slednjem je pivo na najboljši možen način zavarovano pred vdorom svetlobe ali toplote. To pa seveda pripomore k zmanjšani možnosti, da bi se pivo pokvarilo. Gostinci dobro vedo, da pivo v sodčku ne sme stati predolgo in ga je potrebno prodati v določenem času. Najbolj zaželeno je, da pivo ne stoji več kot nekaj dni. 

Včasih pa se lahko zgodi, da vam v gostilni postrežejo pivo, s katerim niste najbolj zadovolji. Sprašujete se, ali je z vašim okusom kaj narobe? Naj vas potolažimo, niste krivi ni, ampak neodgovorni gostinci. V cevi (preko katere doteka CO2), ki je neposredno povezana s točilno napravo se namreč lahko začnejo kopičiti bakterije ali plesen. Torej je vzrok povezan z nerednim čiščenjem točilne naprave. Opozarjamo vas, da v takšnih primerih opozorite natakarja, da ima pivo neobičajen okus in se poskušate dogovoriti za zamenjavo.

Ali ste vedeli, da je za največje pivoljube izredno pomemben tudi vonj piva? Svež vonj ujetih arom piva v kozarcu vplivajo namreč še na bolj poglobljen in razširjen okus.