Članek
Heineken
Objavljeno Feb 26, 2020

Heineken je svetovno znana pivovarna oziroma podjetje, ki ima sedež na Nizozemskem. Ustanovljeno je bilo leta 1873 in glavni akter za to je bil mladenič Gerard Heineken. On je v tistem času spoznal in odkril svojo veliko strast do varjenja piva. Njegovo življenje se je odvilo tako, kot si je želel. Kupil je namreč kos zemljišča v današnjem centru Amsterdama in tam je počasi gradil prostore, kjer bo lahko varil pivo. Pivovarna je bil kar precej hitro postavljena, on pa je ves čas nadgrajeval recepte. Že čez nekaj časa je nastala njegova prva pijača, in poimenovali so jo ležak. To ime je dobilo po tem, ker je dobro uležano in močnejše svetlo pivo. Kaj pa je sledilo potem, vam bomo predstavili v nadaljevanju.


				Heineken

V kolikor vas zanima nadaljevanje zgodbe ali pa vas zanima več informacij o pivu, izdelkih omenjenega podjetja in še nekatere zanimivosti, vas vabimo, da se še naprej družite z nami ob branju.

Torej, zgodba se je nadaljevala tako, da je ime Heineken na steklenicah za pivo postal narodni simbol kakovosti. Posledično se je poznavanje podjetja še bolj razširilo, povečalo in kot rezultat se je povečalo tudi povpraševanje za pivo. Pivovarji in vsi zaposleni so spoznali, da bo potrebno pridobiti dodatne prostore za širjenje pivovarne in svoj trg prodaje še bolj razširiti. To jim je seveda uspelo!

Po 140 letih je ime na steklenicah ostalo nespremenjeno in za to so poskrbele vse štiri generacije po Gerardu. To so bili njegovi otroci in vnuki. Slednji so odkrili tudi veliko držav, pokrajin in na splošno območij, kjer bi lahko prodajali to priljubljeno pijačo. Heineken je tako postal nenadomestljiv in prepoznaven skorajda vse povsod po svetu! Kljub štirim menjavam generacij je njihova strast do varjenja piva ostala zelo velika! V kolikor še niste poskusili tega piva, vas moramo spomniti, da pri njih varijo vrhunsko pijačo! V njegovem okusu je moč začutiti ljubezen in trud, ki ga vlagajo v nastanek.

Trenutno se pivovarna lahko pohvali s tem, da v 192 državah po celem svetu čisto vsak dan postrežejo okoli 25 milijonov odličnih Heineken piv. Skrivnost njihovega uspeha pa je skrita v sestavinah. Poleg tega, da uporabljajo običajne-naravne sestavine (hmelj, slajeni ječmen, voda) pa so ustvarili pivovarji še prav poseben dodatek, in sicer Heinekenov A-kvas. Ugotovili so tudi, da varjenje piva v vodoravnih rezervoarjih pripomore k ustvarjanju ravno pravšnjega tlaka za omenjeni kvas. Industrijski standardi sicer ne podpirajo tega, saj določajo uporabo navpičnih rezervoarjev. Vendar pivovarjem takšen pristop omogoča ustvariti bogat in uravnotežen okus piva.

Na tem mestu naj vam predstavimo dve najbolj priljubljeni pijači, ki ju varijo v pivovarni. Prva, najbolj znana in edinstvena zaradi svojega okusa, je seveda svetlo pivo, ki ga lahko kupite najpogosteje v steklenici ali pločevinki. Te pijače enostavno ne morete zgrešiti, saj je zavarovana v zeleni steklenici. Na njej je nalepljena nalepka, na kateri je rdeča zvezda in smejoči se e. To pivo lahko naročite tudi v gostilnah, točilnicah ali barih, in sicer v točeni obliki. Točeno pivo je za največje ljubitelje piva nepogrešljivo. Kot pravijo v pivovarni, mora biti vrhunsko pivo tudi vrhunsko zavarovano. K temu pa lahko pripomore le najbolj čvrsta pena. Njena vloga je podobna vlogi tesnila, saj preprečuje, da bi zrak prišel v stik s pivom. Hkrati pena omogoča zadržati mehurčke v pivu in tako vpliva na daljšo svežino!

Takoj za svetlim Heineken pivom, pa je Heineken 0.0. Tega so na tržišče poslali v lanskem letu in takoj je postal prava senzacija. To je vrsta brezalkoholnega piva, ki je narejen z dvostopenjskim postopkom varjenja in fermentacije.

V kolikor še niste poskusili tega piva, vam svetujemo, da to storite še danes! Vaše brbončice vam bodo hvaležne.