Članek
Pivo v sodu
Objavljeno Mar 23, 2020

Pivo v sodu je namenjeno predvsem za uporabo v točilnih avtomatih, iz katerih priteče dobro ohlajeno in sveže točeno pivo. Ta pa je prava poslastica za vse ljubitelje piva! Zagotovo ste že vsi videli na kakšnem dogodku (veselici) pivo v sodu. Sod namreč deluje kot nekakšen zaščitni oklep pred zunanjimi vplivi, ki bi lahko uničili to priljubljeno pijačo. Pivo v sodu je torej zaščiteno pred toploto ali direktno sončno svetlobo, ki bi sicer lahko povzročila hitro pokvarljivost piva. V nadaljevanju članka vam bomo tokrat predstavili še nekatere informacije o tej tematiki. Vljudno vas vabimo, da nadaljujete z branjem.


				pivo v sodu

Trenutno uvrščamo med najbolj razširjene in praktične sode za pivo ravno kovinske sode. Te v zadnjih letih uporabljajo skoraj čisto vse svetovno znane pivovarne. So namreč zelo uporabni, saj so namenjeni za večkratno uporabo. Poleg tega v sod vodi oziroma doteka cev v kateri je plin CO2.

Kot smo že omenili, so kovinski sodi namenjeni za mnogokratno uporabo. Dejstvo pa je, da jih je ravno zaradi tega razloga potrebno temeljito in redno čistiti. To pomeni, da je sod potrebno očistiti čisto po vsaki uporabi (to traja nekaj minut). Lahko bi rekli, da omenjeni sodčki dolgoročno predstavljajo enkratno investicijo, ki je vredna svoje cene. Poleg tega je zelo priporočljiva za tiste, ki se ukvarjajo z gostinstvom.

V Sloveniji so v zadnjem času prisotni tudi PETainer sodi. Slednji so narejeni iz plastike. To pa seveda pomeni, da jih je mogoče kupiti po dosti bolj ugodni ceni (v primerjavi s kovinskimi sodi). PETainer sod je namenjen za enkratno uporabo. Njegovi proizvajalci celo pravijo, da so narejeni iz materiala, ki je neškodljiv za okolje. Ena izmed prednosti je ta, da jih je mogoče reciklirati. Poleg tega so dosti bolj lahki za prenašanje. Imajo pa eno nepredvidljivo pomanjkljivost, saj lahko ob polnjenju eksplodirajo. Takrat pivo na žalost postane popolnoma uničeno.