Članek
Pivo
Objavljeno Sep 21, 2020

Pivo je ena izmed najbolj znanih alkoholnih ali brezalkoholnih pijač, ki ne sme manjkati na praznovanju vašega rojstnega dneva, ob gledanju nogometne ali katere koli druge tekme, pri druženju s prijatelji in še kje drugje. Poleg tega pa so nad to pijačo v brezalkoholni različici navdušeni tudi vsi tisti, ki se želijo dobro odžejati preden se odpravijo na pot. Pivo ima namreč prav posebno moč še posebej takrat, ko je ravno prav ohlajeno. 

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več informacij o tej tematiki, zato vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. V kolikor pa imate trenutno pri sebi »pir«, ga brez slabe vesti odprite in pijte o b prebiranju. 

Znano je, da je v Sloveniji kar veliko število ljudi, ki veljajo za čisto prave pivoljube. Slednji pa se zavedajo, da je pivo potrebno uživati v primernih (ne prevelikih) količinah, saj lahko prevelik odmerek škoduje zdravju. Poleg tega se pivoljubi zavedajo tudi tega, da ima pijača nekaj alkohola, ki pa lahko (ob preveč popitih količinah) privede do opitosti. No, pa naj tu tudi končamo s pridiganjem, kaj je prav in kaj ne. 

Heineken pivo

Sedaj se bomo namreč osredotočili na izredno okusno pijačo, ki jo ljubitelji preprosto obožujejo. To je seveda dobro znani Heineken. Tega najverjetneje vsi dobro prepoznate že po svoji zeleni steklenici, na katero je nalepljena nalepka. Ta ima v sredini rdečo zvezdo in še smejoči se e. Heineken velja za svetovno poznano nizozemsko podjetje, ki pa je s svojim delovanjem začelo že davnega leta 1873. Ustanovil ga je Gerard Heineken, ki je bil takrat še zelo mlad, neizkušen in vedoželjen. Izrazito je kazal svojo strast, ki jo je imel do varjenja te priljubljene pijače. Ravno zato je sklenil, da kupi zemljišče (v današnjem središču Amsterdama) na katerem je kaj hitro zgradil pivovarno. V njen se je veliko naučil, razvil in nadgrajeval in izpopolnjeval recepte. Zaradi takšne strasti in vneme po raziskovanju, preizkušanju pa mu je uspelo ustvariti takrat prvi ležak. To je manjše svetlo pivo, ki je izredno dobro uležano. 

Čez čas je omenjeno pivo postalo čisto pravi narodni simbol za kakovost, ki pa so ga ljudje lahko našli na pivskih steklenicah. Vse to je bilo kot nekakšna reklama, promocija, ki je pripomogla k razširitvi in prepoznavnosti omenjene pijače. Ker se je takrat povpraševanje izredno povečalo, so morali razširiti in povečati tudi pivovarno, v kateri so varili. Tudi danes, po več kot 145 letih lahko zapišemo, da je ime na steklenici ostalo enako. Okus in kvaliteta pa sta le še boljša in boljša. K temu so seveda pripomogli v veliki meri Gerardovi otroci, vnuki in pravnuki. Strast do varjenja se je namreč prenašala iz generacije v generacijo. To pijačo še danes delajo z veliko strastjo. Pri tem pa vložijo kar veliko truda in predvsem iskrene, globoke ljubezni. To pa je tudi eden izmed razlogov, da se je vse od začetka (ustanovitve) pa do danes ohranilo družinsko ime, odličnost in tradicija. 

A-Kvas

Pa naj vam sedaj predstavimo še skrivnost, ki vpliva na odličnost Heineken-a. V omenjeni pivovarni so pred nekaj leti prišli do zanimive ugotovitve. Spoznali so namreč, da varjenje v vodoravnih rezervoarjih prispeva k ustvarjanju popolnega tlaka za specifičen A-kvas. To sicer ni ravno skladno z industrijskimi standardi in določili, vendar v podjetju pri tem vztrajajo. Kot ste že lahko prebrali, v pivovarni poleg osnovnih sestavin (slejenega ječmena, vode in hmelja) uporabljajo tudi specifičen A-kvas. Ta namreč daje pijači še dodatno vrednost, svežino, ki prispeva k uravnoteženosti. 

Glede na to, da iz pivovarne vsak dan odpeljejo s kombiji in tovornjaki pivo v več kot 192 držav, je sedaj skrajni čas, da si tudi vi privoščite svetlo pivo Heineken. 

Pivo v sodu

Pivo v sodu je zelo dobro zaščiteno pred zunanjimi vplivi. Največkrat se uporablja tako, da sodček s pivom vstavite v točilno napravo. Iz nje pa lahko priteče sveže in dobro ohlajeno točeno pivo! Slednji pa velja za zelo priljubljenega med velikimi ljubitelji te pijače. 

V nadaljevanju današnjega članka vam bomo predstavili še nekaj informacij o tej tematiki (pivo v sodu). Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem in zagotovo boste izvedeli veliko novega. 

Najverjetneje ste tudi sami že kdaj opazili na kakšnem dogodku (npr. veselici) pivo v sodu. Slednji namreč deluje kot neke vrste zaščitni oklep. Pijačo dobro zavaruje pred vdorom zunanjih vplivov, ki bi lahko onemogočili ohranjanje kvalitete. Sodček varuje pivo pred vdorom toplote ali direktne sončne svetlobe. Ta pa bi lahko povzročila hitro pokvarljivost piva. 

Med najbolj z razširjenimi in na splošno zaželenimi so trenutno kovinski sodčki. Le-te uporabljajo tudi vse večje oziroma svetovno znane pivovarne. Kovinski sod je namreč namenjen za večkratno uporabo, obenem pa vanj vodi oziroma doteka tudi cev s plinom CO2. Glede na to, da jih je mogoče uporabljati večkrat, jih je ravno iz tega razloga potrebno tudi večkrat zelo dobro in temeljito očistiti. To seveda pomeni, da je sod potrebno redno čistiti po čisto vsaki uporabi. Čiščenje vam ne bo vzelo veliko časa, le nekaj minut. Na tem mestu bi lahko celo zapisali, da sod resnično predstavlja enkratno investicijo, ki pa je odlična za uporabo na dolgi rok. Svetujemo, da se za nakup teh sodov odločite vsi tisti, ki se ukvarjate z gostinstvom. 

V Sloveniji pa so v zadnjem času izredno priljubljeni še tako imenovani PETainer sodčki, ki pa so narejeni iz plastike. Slednji so nekoliko bolj ugodni, vendar pa so namenjeni le za enkratno uporabo. Proizvajalci pravijo, da so narejeni iz materialov, ki ne škodujejo okolju oziroma so okolju prijazni.