Članek
SPOLNA ENERGIJA
Objavljeno Dec 03, 2014

V tradiciji Taoizma spolna energija predstavlja korenino človeškega bitja. Spolna esenca je temelj življenja. To je naša izvorna energija, iz nje smo se rodili. Iz spolne energije se razvije telo, um in duh. Ta izvorna energija, ki je ključnega pomena za naše rojstvo, je ključnega pomena tudi za naše polno in ustvarjalno življenje.  

Spolna energija ima dva izvora. Prirojena oz. podedovana je najbolj čista substanca, ki jo sprejmemo od staršev. Pridobljena oz. porojstvena spolna energija pa se zbere, kot že ime pove, po rojstvu.

Naše življenje se prične z določeno količino prirojene spolne esence, ki se skozi življenje količinsko in kakovostno zmanjšuje. Kako hitro se zmanjšuje, je odvisno od naše skrbi zase oz. od našega načina življenja.

Porojstvena oblika spolne energije izvira iz sublimiranja hrane v njeno esenco med prebavljanjem. Njegova naloga je pomoč oz. prevzemanje naloge prirojene spolne energije, saj bi se drugače ta prehitro potrošila.

Spolna energija, ki je ustvarjalec življenja, je izraz osnovne življenjske moči in vitalnosti. Obilo spolne energije je znak življenja, zdravja in ustvarjanja, primanjkljaj spolne energije pa je prvi znak stagniranja, staranja, propadanja.

Če več ne čutimo želje po spolnosti, je to opozorilo, da v telesu ni dovolj spolne energije. Na to nakazujejo tudi ostali znaki kot so kronična utrujenost, splošno nezadovoljstvo, pomanjkanje sline, nezmožnost polne erekcije, suhost nožnice…Koliko spolne energije ima človek, se lahko vidi tudi po čvrstosti zadnjice in spolnih organov. Povešena zadnjica in spolni organi so znak, da tam ni dovolj energije, kar pomeni, da tudi spolna funkcija ostane brez goriva za delovanje. Oseba s primanjkljajem energije je bolj izpostavljena boleznim in ostalim negativnostim. Osteoporoza in druge degenerativne bolezni običajno nastanejo, ko usahne funkcija jajčnikov oziroma spolna energija.

Spolno energijo in s tem spolno moč si lahko povrnemo tako, da se zdravo prehranjujemo, pravilno dihamo, se gibamo, dobro spimo, smo pozitivni v mislih, čustvih in dejanjih. Se pravi je treba svojemu telesu in celotnemu bitju nameniti dovolj energije, da bo lahko pravilno delovalo in uživalo. Pretočni in stabilni na vseh nivojih lahko žanjemo zdravje, srečo, vitalnost, uspeh in mladostnost.