Članek
"Med policajem in prijateljem je veliko prostora"
Objavljeno Jun 28, 2015

Z norveškim družinskim terapevtom in profesorjem Hansem Christianom Michelsenom smo se pogovarjali o podpori družini in zgodnjem odkrivanju tveganih vedenj pri otrocih in mladostnikih. A tudi o tem, kako prijazna je dežela na severu do mladih in kako na razpoloženje vpliva izmenjava polarnega dneva in noči.

Na Norveškem že 30 let uspešno prakticirajo sistemski pristop pri delu z družino na vseh področjih institucionalne obravnave. V okviru projekta Psihosocialna podpora dolgotrajno bolnim, ki ga sofinancira Norveški finančni mehanizem v sodelovanju s Splošno bolnišnico Celje in SFU Ljubljana, in pomeni prenašanje dobrih praks s severa, je Slovenijo obiskal tudi profesor družinske terapije in otroški terapevt Hans Christian Michelsen.

Raziskava nevladne mednarodne organizacije Save the Children vsako leto znova pokaže, da je Norveška na področju družinske in otroške politike na prvem mestu na svetu. Kaj vas postavlja tako visoko, kako je poskrbljeno za družine?
Zanimivo ... Na Norveškem imamo nekaj, kar je precej unikatno in čemur bi lahko rekli agencije za družinsko terapijo. Delujejo po vsej Norveški, v večini večjih mest in okrožij. Vsi državljani jih lahko obiščejo, brez napotnice. Lahko pokličejo in rečejo: "Imamo težave v naši družini, v partnerskem odnosu ali z otroci ali karkoli drugega." In pridejo na terapijo. To je popolnoma zastonj. Imajo lahko le nekaj ali več srečanj. Tudi posamezniki pridejo, če je problem povezan z družino.

Beri dalje...