S skrbnim ravnanjem s hrano bi lahko samo ena šola prihranila med šest in dvajset tisoč evrov.
Samo pri kruhu in mesnih jedeh v šolski prehrani je na letni ravni možno prihraniti 5880 evrov, skupaj s preostalo hrano in stroški odvoza pa celo 20.200 evrov.
Takšna je ugotovitev učencev OŠ Poljane, ki so v preteklem šolskem letu izvedli raziskovalno nalogo Varčevanje z energijo in dobrninami.
PREBERITE ŠE:
- Zaradi plenic dobila službo
- Pralne uporabljajo le v dveh vrtcih
- 82 kg zavržene hrane na Slovenca letno
Nalogo bodo predstavili na današnji delavnici na temo zmanjšanja količin zavržene hrane v Sloveniji, ki jo pripravlja društvo Ekologi brez meja. "Učenci so se problematike potrošnje električne energije, vode in hrane lotili s kompleksno analizo celotnega življenjskega cikla," so zapisali na spletni strani društva Ekologi brez meja.
"Na področju hrane so si zastavili vprašanje, kaj vse je vzrok, da ne pojemo pripravljene hrane. V čem je razlika, če pustimo pol kosa kruha ali polovico zrezka? Da bi dobili odgovore na zastavljena vprašanja, so najprej anketirali učence v zvezi s šolsko prehrano, izmerili količino ostanka hrane v enem tednu in preučili celovito analizo okoljskega življenjskega cikla." Pri izračunu okoljskega odtisa so uporabili kompleksno medtodo, t. i. analizo LCA.
Beri dalje...
Jun 29, 2015