Članek
Če jo opazite, jo odstranite
Objavljeno Jul 05, 2015

Invazivna tujerodna rastlina se širi, z njo število alergikov.

Mestna občina Ljubljana je v oviru projekta Rokavice gor pripravila izobraževalno delovno akcijo škodljive invazivne rastline, ki je tudi zelo alergena. Udeleženci so sicer spoznavali še druge tujerodne rastline.

Zala Strojin Božič z ljubljanskega oddelka za varstvo okolja je pojasnila, da želijo s projektom spodbuditi občane, da pregledajo svoja zemljičča in pravočasno odstranijo zdravju škodljive rastline.

"Ambrozija  je primer tujerodne vrste, ki s sproščanjem  cvetnega prahu z visokim alergenim potencialom, podaljšuje sezono inhalatornih alergenov v pozno poletje in jesen," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).  "Botaniki omenjajo Pomurje kot prvi kraj trajnejšega pojavljanja rastline na poti razširjanja, ki se je začela najverjetneje po drugi svetovni vojni in še traja."

Alergičnih med štiri in deset odstotki

Rastlina v času cvetenja v zrak sprošča velike količine cvetnega prahu z zmožnostjo prenosa z zračnimi tokovi tudi na večje razdalje. "Že 10 do 20 zrn v kubičnem metru zraka lahko sproži simptome alergijske bolezni," poudarjajo na NIJZ. "V lokalnem okolju, kjer je rastlina močno razširjena, se veča število ljudi senzibiliziranih za ambrozijo in presega pogostost senizbilizacije alergikov v Centralni slovenski regiji, kjer znaša 4.3 %."

Beri dalje...