Članek
Nasprotniki upniškega "terorja" v Grčiji slavijo zmago
Objavljeno Jul 06, 2015

Grki so na referendumu zavrnili podporo zahtevam mednarodnih upnikov v zameno za nadaljnjo finančno pomoč. Velika razlika v glasovih utegne močno pretresti finančne trge, medtem grška nacionalna banka že moleduje za denar, premier Cipras pa vrti telefonske številke.

Grki so na referendumu odrekli podporo pogojem, ki so jih postavljali upniki. Na ulicah grških mest slavi na desettisoče nasprotnikov, zbranih okoli premierja Aleksisa Ciprasa in njegove stranke Siriza.

Cipras je prek Twiterja sporočil: "Današnji referendum nima zmagovalcev ali poražencev. Je velika zmaga sam po sebi." Pred kamerami pa je resni Cipras dodal, da izid ne pomeni preloma vezi z Evropo temveč Grčiji le daje močnejšo pogajalsko pozicijo. Odločno je zavrnil, da so Grki na referendumu odločali o tem, ali še ostati v EU in hkrati dejal, da se morajo nova pogajanja s kreditodajalci pričeti že v ponedeljek. "Pripravljeni smo smo nadaljevati pogajanja z reformnim načrtom," je zatrdil in dodal, da bo grška stran vztrajala pri restrukturiranju dolgov.

Beri dalje...