Članek
Visok krvni tlak tudi pri otrocih
Objavljeno Jul 08, 2015

Povišan krvni tlak, ki vodi v razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, opažajo že pri najmlajših, medtem ko pri odraslih narašča pojavnost arterijske hipertenzije.

Otroci mlajši od 16 let imajo vse več težav zaradi povišanega krvnega tlaka, ugotavljajo v Veliki Britaniji. Med leti 2012 in 2014 so v njihovi bolnišnicah sprejeli 1.064 otrok, ki so imeli povišan krvni pritisk. Po starostnih skupinah je težave imelo 391 otrok starih do pet let, 197 otrok v starosti šest do deset ter 429 otrok v skupini 11 do 16 let. Podatki so pokazali tudi, da so leta 2004 zaradi visokega krvnega pritiska zdravili 45, deset let pozneje pa že 153 otrok. 

V bolnišnicah ne morejo z gotovostjo potrditi, ali je povišan krvni tlak povezan s prekomernim vnosom soli ali povečano telesno težo, je pa ločena študija pokazala, da polovica sedemletnikov s prehrano zaužije več kot pet gramov soli, ki je priporočena količina za odraslega človeka. Četrtina od 6000 sedemletnikov, ki so bili vključeni v raziskavo, je dnevno zaužila več kot 6,7 gramov soli. Ključni razlog za prekomeren vnos soli je bilo uživanje hitro pripravljene hrane, kot je pica. Ameriški zdravnikDylan Hes s pediatrične klinike Gramercy .

Beri dalje...