Članek
Občinski svetniki na sejo na Kredarico
Objavljeno Aug 04, 2015

S slavnostno sejo kranjskogorskega občinskega sveta se začenja praznovanje 120 obletnice postavitve Aljaževega stolpa vrh Triglava.

Z današnjo slavnostno sejo kranjskogorskega občinskega sveta se začenja praznovanje občinskega praznika in 120-obletnice postavitve Aljaževega stolpa vrh Triglava. Seja bo simbolno potekala na Kredarici, kamor so se svetniki odpravili peš. Osrednja prireditev ob jubileju bo v petek v Mojstrani.

Kranjskogorska občina svoj občinski praznik praznuje 7. avgusta v spomin na zgodovinski dogodek, ko je dovški župan Jakob Aljaž vrh Triglava postavil pločevinasti stolp. Tega se je domislil, ker je bila planinska in alpinistična dejavnost v slovenskih Alpah v 19. stoletju pod močnim nemškim vplivom. Na ta način je želel vrniti Triglav Slovencem.

Za en goldinar kupil vrh Triglava

Jakob Aljaž je 15. aprila 1895 od občin Dovje in Mojstrana za en goldinar, kolikor je v tistih časih stalo osem hlebcev kruha, kupil vrh Triglava, da bi na njem lahko postavil stolp. Njegovo izdelavo je zaupal svojemu prijatelju, kleparskemu mojstru Antonu Belcu. Gradnja je bila končana 7. avgusta 1895.

Beri dalje...