Članek
Zastrupitev s sladoledom je lahko usodna
Objavljeno Aug 07, 2015

Sladoled je občutljivo živilo, zato je potrebno paziti na njegovo varno uporabo.

"Sladoled je občutljivo živilo, ki je pogosto vzrok črevesnih težav pri ljudeh, zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja. "Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna."

Tipični znaki zastrupitve

Bakterije v sladoledih in zamrznjenih desertih, ki največkrat povzročajo okužbe ali zastrupitve so : Salmonella, Lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Enterobacteriaceae. "Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna," opozarjajo. "Tipični znaki zastrupitve, ki se lahko pojavijo že nekaj ur po zaužitju sladoleda, so: slabost, bruhanje, tope bolečine v trebuhu, driska in glavobol."

Da bi se izognili okužbi ali zastrupitvi s sladoledom priporočajo, da je sladoled zadnje živilo, ki ga položite v nakupovalno košarico, preden odidete domov, preverite roku uporabe in kupite le ustrezno hlajen sladoled, ki je na dotik trd in zamrznjen. "Izdelek, ki je mehak na dotik, ni shranjen na ustrezni temperaturi," opozarjajo. Ta transport domov je sladoled dobro shraniti v izolirne vrečke oz. torbe s hladilnimi vložki.

Beri dalje...