Članek
Namesto v Španijo bomo hodili na Baltik
Objavljeno Aug 15, 2015

Brez skrbi, rezervacije v Barceloni vam še ne bo potrebno odpovedati. Prognoza je narejena za leto 2100. Slovenija je med državami, ki naj bi bile, kar se turizma tiče, na boljšem.

Zaradi klimatskih sprememb bi se turisti lahko začeli izogibati Španije in na poletne počitnice raje hodili v Latvijo, ugotavlja študija Evropske unije. Turistična industrija v Južni Evropi, v državah, kot sta Španija ali Italija, je zaradi napovedanih podnebnih sprememb ogrožena, ugotavljajo v poročilu z naslovom "Time is of the essence: adaptation of tourism demand to climate change in Europe".

Vedno bolj vroča in suha poletja v državah, kot sta Španija in Bolgarija, bi lahko imela za posledico daljša sušna obdobja z več goznimi požari in potencialnimi žrtvami. Porast temperatur pomeni tudi preveliko vročino za obisk mediteranskih držav v vrhuncu poletne sezone. Zaradi naštetih faktorjev bi bi lahko bile, kot ugotavljajo v poročilu, južne dežele za turiste manj atraktivne, po drugi strani pa bi lahko zaradi zmernejših poletnih temperatur porast obiskovalcev doživele dežele na severu Evrope.

Evropa kot celota na istem

Ne glede na našteto, turisti še ne bodo kmalu odpovedovali počitnic v Španiji. Prognostična študija se osredotča na leto 2100. Južne mediteranske dežele naj bi glede na ugotovitve v poročilu vsako leto zaradi padca turizma izgubile 0,45 odstotka BDP, kar v primeru Španije pomeni 5,6 milijard evrov letno. Na drugi strani naj bi vzpon turizma na severu prinesel letno 0,32 višji odstotek BDP, kar pomeni, da kontinent kot celota ne bi izgubil. 

Beri dalje...