Članek
Priprava vode "preko palca" je nevarna
Objavljeno Aug 16, 2015

Kloriranje pitnih ali kopalnih voda nosi s seboj določene stranske učinke, a brez njega tvegamo, da bomo hitro razmnožili legionelo.

"Kar precej literature kaže na to, da bi lahko bile klorove spojine med najbolj bolečimi povzročitelji srčno-žilnih obolenj," pravi mikrobiolog in ekolog Gorazd Pretnar. "To je relativno novo in še ni globalno sprejeto, a skupina znanstvenikov pri svojih poskusih ugotavlja, da nekatere klorove spojine, ki se uporabljajo za dezinfekcijo pitne vode, povzročajo anomalije v zvezi s holesterolom in vplivajo na nastanek srčno-žilnih zamaškov. Seveda je to samo eden od faktorjev, ki jih povzroča."

Kloriranje pitnih ali kopalnih voda tako nosi s seboj določene stranske učinke in tveganje, ki pa je manjše, kot če klora sploh ne bi uporabljali."Pri vseh neuporabah klora nastopi riziko, da bomo zelo hitro razmnožili legionelo," poudarja Pretnar. Pri kopanju v javnih bazenih nas načeloma ne bi smelo skrbeti, domača skrb za bazene "preko palca" pa k našemu zdravju zagotovo ne bo pripomogla.

Beri dalje...