Članek
Polovico knjig bi lahko mirno vrgli v koš
Objavljeno Aug 17, 2015

Produkcija knjig za otroke in mlade je od 90-ih let močno zrasla, a veliko del je nekakovostnih in ne nujno poceni. S pomočjo Priročnika, Zlate hruške in Knjigometra ne morete zgrešiti.

Zelo enostavno lahko rečem, da je pol knjig iz produkcije takih, da bi bilo bolje, da ne bi izšle, ker ne zadovoljujejo minimalnih standardov kakovosti," pravi mag. Darja Lavrenčič Vrabec iz Mestne knjižnice Ljubljana, vodja Pionirske-centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Od začetka devetdesetih let, ko je bilo v Sloveniji izdanih okoli 260 otroških in mladinskih knjig, je produkcija iz leta v leto intenzivno rasla do zdajšnje, osupljive številke okoli tisoč naslovov. Tudi kriza (še) ni kaj bistveno zmanjšala številke knjižne produkcije, da bi izšlo kaj manj nekakovostnih knjig, kar smo po tihem morda pričakovali.

Tudi zaradi tega so se v MKL, Pionirski, ki strokovno pokriva področje mladinske književnosti in mladinskega knjižničarstva, že pred leti odločili, da celoten nabor knjig vsako leto oceni strokovni tim 14 strokovnjakov, ki sestoji iz zaposlenih v Pionirski in zunanjih strokovnih sodelavcev, kvalificiranih za to strokovno delo."Pregledamo in ovrednotimo vso produkcijo knjig za otroke in mlade na slovenskem knjižnem trgu zadnjega leta in vsako jesen izdamo Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig," pojasnjuje Lavrenčič Vrabčeva. "Poleg tega pregledujemo tudi sprotno produkcijo, kar je v pomoč našim kolegom po splošnih in šolskih knjižnicah, mentorjem branja in končno tudi staršem za domačo knjižnico.Knjigometer, v katerem je seznam sprotno ovrednotenih knjig novejše produkcije, posodabljajo dvakrat mesečno.

Beri dalje...