Članek
Letos je osje leto
Objavljeno Aug 20, 2015

Os je letos več kot druga leta, a čepav so nadležne in povzročajo škodo na sadju, so tudi koristne, saj uničujejo škodljivce. Pri njihovem preganjanju pozabite na simulacijo osjega gnezda in ob nastavljanju sladkih vab nujno uporabite kis.

Če ste imeli občutek, da je letos os več kot druga leta, to ni bilo le vaše subjektivno opažanje. "Letos je os res več, govorimo o t. i. osjem letu," potrjuje biolog dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo. "Nihanje velikosti populacije je v naravi nekaj povsem običajnega, le da pri večini živali tega ne opazimo zlahka, ker niso tako moteče." 

Na številčnost os ima po besedah Bevka velik vpliv vreme, v manjši meri pa tudi medvrstni odnosi z drugimi živalmi. "Bolj kot zima na številčnost vpliva vreme poleti in jeseni," pojasnjuje Bevk in dodaja, da je os pri nas navadno največ proti koncu poletja, ko so tudi najbolj nadležne. "Živijo namreč v skupnostih (družinah), ki jih pomladi ustanovijo mlade matice, ki edine preživijo zimo. Os je tako pomladi zelo malo, do konca poletja pa njihovo število zelo naraste. V posamezni družini je lahko nekaj sto, celo nekaj tisoč osebkov. Na višku razvoja se izležejo nove matice in samci, nato pa družine najkasneje do prve močnejše jesenske ohladitve propadejo."

Beri dalje...