Članek
"Lažje je doseči umik svetilke, kot reklamnega panoja"
Objavljeno Sep 04, 2015

Ljudi največkrat zmoti, če jim sveti v bivalne prostore ali spalnico, medtem ko smo se (osvetljenih) reklamnih panojev, ki kazijo krajino in pročelja hiš tako navadili, da jih pogosto sploh ne opazimo več.

Ko iz balkona v višjem nadstropju pogledam na nočno Ljubljano, me zmoti močan reflektor, ki me dobesedno oslepi," pravi bralec iz Ljubljane. "Ne razumem, da je lahko preostala osvetlitev normalne jakosti, ta reflektor in še dve ali tri luči oz. reklame v daljavi pa po jakosti svetlobe močno izstopajo."

Na društvo Temno nebo Slovenije, ki se ukvarja s svetlobnim onesnaževanjem, se tedensko obračajo ljudje, ki jih moti previsoka jakost svetilk. "Največkrat pridejo takrat, ko jim ob postavljanju nove javne razsvetljave svetilko postavijo tako, da jim sveti v bivalne prostore ali celo spalnico, kar je moteče in tudi zdravju škodljivo,"pove Herman Mikuž iz Temnega neba. "Teh primerov je dosti in mi jim pomagamo. Ponekod se zadeve uredijo hitro, odvisno od lokalnih dejavnikov, ponekod se je potrebno obrniti na inšpekcijo in sprožiti postopek."

V Ljubljani so glavne ceste po besedah Andreja Moharja, prav tako iz društva Temno nebo, lepo zasenčene, medtem ko je situacija na stranskih ulicah, kjer postavljajo LED svetilke, problematična tudi z zdravstvenega vidika. "Težava teh svetilk je, da svetijo z belo svetlobo, z visokim deležem modrega spektra, njihovo postavljanje pa ni smiselno, saj so na voljo tudi LED svetilke s toplejšo barvo, kakršne imajo ljudje doma. Takšna svetloba vpliva na izločanje hormona melatonina, njegovo pomanjkanje pa na incidenco pojavljanja treh vrst raka - na dojkah, prostati in debelem črevesju."

Beri dalje...