Članek
Se Alzheimerja lahko nalezemo?
Objavljeno Sep 11, 2015

Raziskovalci preučujejo možnost prenosa beta amiloida med določenimi zdravstvenimi posegi. "Zanesljivo je, da bolezni ne moremo dobiti, če negujemo bolno babico," poudarja Zoran Pirtošek z Nevrološke klinike.

Britanski raziskovalci so na podlagi preučevanja možganov umrlih pacientov postavili hipotezo, po kateri bi lahko bila Alzheimerjeva bolezen kot najpogostejša oblika demence tudi prenosljiva bolezen. Hipotetična nevarnost za "okužbo" z Alzheimerjem naj bi po trditvah britanskega profesorja Johna Collingeja obstajala z okuženimi instrumenti med transfuzijo, operativnimi in zobozdravstvenimi posegi.

Pri bolnikih s CJB odkirli beta amiloid

Skupina raziskovalcev pod vodstvom Collingeja je preučevala možgane osmih pacientov, ki so umrli zaradi Creutzfeldt-Jakobove bolezni (CJB), človeške oblike bolezni norih krav. Dobili so jo, ker so v mladosti prejeli okužen rasni hormon, s katerim so do sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja zdravili zastoj rasti pri otrocih. 

Na presenečenje raziskovalcev so v njihovih možganih pri sedmih od osmih bolnikov našli beta amiloidni protein, ki je sicer prisoten pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. Pri štirih izmed njih so bile stopnje beta amiloida po besedah Collingeja "resne".

Beri dalje...