Članek
Otroke na krožek, da si starši oddahnejo
Objavljeno Sep 12, 2015

Otrok ne pošiljajte na interesne dejavnosti, da bi imeli malo miru. Raje jih vključite v domača opravila in šole ne podaljšujte na popoldanski čas. Pri izbiri krožkov naj velja pravilo "manj je več".

"Hčerka bi vpisala odbojko, a jo šola ponudi v preduri. Ker je premalo prijav, dejavnosti ne izvajajo," pravi eden od staršev, ki je prepričan, da se šola na ta način elegantno izogne dodatni obremenitvi, saj je otroke v tej starosti težko pripraviti k zgodnjemu vstajanju, bi pa dejavnost z veseljem obiskovali v popoldanskem času. Drugega moti, ker je šola interesne dejavnosti, tudi za mlajše otroke, premaknila na čas po podaljšanem bivanju, čeprav bi jih po njegovi oceni lahko izvedli v času, preden otroka odpelje domov. Neugodni termini naj bi bili po ocenah teh staršev eden od razlogov, da se organizacija interesnih dejavnosti vse bolj pomika od šolskih k zunanjim izvajalcem.

Predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Anton Meden pravi, da je primernost terminov za izvedbo interesnih dejavnosti težko ocenjevati na osnovi subjektivnih pričakovanj posameznih staršev. "Termini interesnih dejavnosti so vpeti v sicer precej natrpan urnik, v katerega je poleg obveznega programa, ki mu mora biti namenjeno najbolj ustrezno obdobje dneva, vključene še obvezne izbirne in neobvezne izbirne vsebine ter razširjeni in nadstandardni program," pravi Meden.

Zunanji izvajalci slabo nadzirani

Opozarja pa, da dejavnosti, ki jih izvajajo zunanji izvajalci, niso nujno dobre kakovosti, šole pa se od njih praviloma distancirajo. "Naše načelno mnenje je, da je primarna organizirana vzgojno-izobraževalna inštitucija šola," pravi Meden. "Ocenjujemo, da je vključevanje zunanjih izvajalcev premalo vodeno in nadzirano."

Beri dalje...