Članek
"To je šele začetek"
Objavljeno Sep 16, 2015

Prvi avtobus z okoli 70 ljudmi, med katerimi je 40 otrok, je prispel v Šid, od koder so krenili proti hrvaški meji.

Prvi avtobus z begunci iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Iraka in Mavretanije je prispel na avtobusno postajo v Šidu ob 4.30 zjutraj. V njem je bilo 70 beguncev, ki so po poročanju hrvaških medijev precej izgubljeni in ne vedo, kako naprej. Po besedah enega izmed njih jih je voznik avtobusa iz Preševa pripeljal v šestih urah, kar pomeni, da je avtobus vozil povprečno 120 kilometrov na uro.

Table na avtobusu so zamenjali

akali smo v Preševu in nismo vedeli, kaj naj naredimo, saj so do nas prišle informacije, da je meja z Madžarsko zaprta," je povedal Jihad iz Sirije, ki se je na pot iz Damaska odpravil s štirimi otroci, med katerimi je najmlajši Adam star šest mesecev. "Naenkrat so se table na avtobusih spremenile, namesto Subotica in Kaniža je po novem pisalo Šid, Hrvaška. Rekli so nam, da naj vstopimo na avtobuse, ker je meja s Hrvaško odprta. Vstopili smo na tretji avtobus, a kot vidim, smo prvi, ki smo prišli v Šid." Jihad ne ve, kako naprej, saj je v praktično prvi skupini beguncev, ki organizirano prihaja na Hrvaško.

"Slišali smo, da je Madžarska zaprta, zato nam je policija svetovala, naj uberemo to pot. Želimo kamorkoli, kjer je mir," pa je dejal 35-letni Amadou iz afriške Mavretanije.

Beri dalje...