Članek
Prvi begunci pri Zagrebu, na meji kaos
Objavljeno Sep 17, 2015

Včeraj in danes ponoči je srbsko-hrvaško mejo prestopilo že več tisoč ljudi. Množice čakajo na železniški postaji v Tovarniku, kjer je na razpolago le en WC in pipa s tekočo vodo.

Po podatkih hrvaškega notranjega ministrstva je v sredo do 20.50 v Hrvaško vstopilo 1191 beguncev, ki so jih nato prepeljali v centre v Zagrebu, Porinu in Ježevu, kjer so jim ponudili namestitev, a kot kaže je dejanska številka beguncev še mnogo višja. Hravaška nacionalna televizija je pravkar sporočila, da se v Tovarniku trenutno nahaja okoli 3500 beguncev, kar daje skupno številko okoli 5000 beguncev.

Z mejnega prehoda Tovarnik na hrvaško-srbski meji je okoli pete ure zjutraj v Dugo selo pri Zagrebu pripeljal vlak z okoli 800 begunci. Od tam so begunce z avtobusi prepeljali v zbirni center Ježevo. V Tovarniku čakajo na prihod novega vlaka, potem ko so Hrvaške železnice redne linije začasno ustavile.

Tovarnik "poka po šivih"

Nekaj pred polnočjo kazalo, da bo po prvem begunskem valu, ko je na Hrvaško vstopilo okoli 1.500 ljudi, noč mirna, a je bilo po poročanju hrvaških medijev v Tovarniku zjutraj mogoče videti podobne prizore, kot smo jim bili prej priča v Makedoniji in Grčiji. Vlak z 800 begunci je sicer nekaj pred drugo uro zjutraj odpeljal proti Zagrebu, kar je vsaj malo doprineslo k zmanjšanju pritiska na omejene kapacitete v zbirnem centru v Tovarniku, kjer policija izvaja evidentiranje beguncev.

Beri dalje...