Članek
Za pomoč tujcem niso nikogar oglobili
Objavljeno Sep 22, 2015

Četudi je pomoč tujcu po zakonu prekršek, policija za to ni kaznovala nobenega slovenskega državljana.

V zadnjih dveh tednih sta bila za pomoč pri nedovoljenih vstopih tujcev po podatkih policije obravnavana po en državljan Albanije in en državljan Romunije. "V notranjosti ni bil odkrit noben tujec, ki ne bi bil obravnavan. Vsi so bili obravnavani na državni meji," je pojasnila Vesna Drole z Generalne policijske uprave in dodala, da so to začasni podatki, ki se lahko spremenijo zaradi naknadnega ažuriranja podatkov o sistemu.

Peš proti meji, tudi po avtocesti

Begunci, ki Slovenijo večinoma le prečkajo, se pogosto iz nastanitvenih centrov na severno mejo odpravljajo peš. Pri tem včasih zaidejo tudi na avtocesto, prevoz pa jim ponudijo tudi domačini."Res je, v soboto in nedeljo smo s prijatelji in ostalimi aktivisti prevažali begunce, ki so bili na poti proti naši severni meji," je povedal Saša Pelkoiz Kluba svetnikov liste župana Andreja Fištravca. "Da poudarim - seveda smo jih prevažali brezplačno, saj smo vendar ljudje in ne vojni dobičkarji."

Pelko poudarja, da je to počel kot človek in ne kot občinski funkcionar. "Zavedam se, da je povsod lepo, a doma je najlepše," pravi. "Ti ljudje so morali zapustiti svoje domove, saj so zanje lepi časi minili. Po njihovih domovih divjajo vojne in anarhija, zato so bili prisiljeni zbežati ter sebi in svojim družinam poiskati lepšo prihodnost."

"Policiji delamo uslugo"

S policijo ni imel nobenih stikov in ga tudi niso kontaktirali. "Kar je razumljivo, saj jim s tem, kar počnemo, dejansko delamo uslugo," poudarja Pelko in dodaja, da s prevozi poskrbijo za večjo varnost vseh udeležencev v prometu, saj begunci zaradi njihove pomoči ne pešačijo ob cestah. Pospešitev transporta od južne do severne meje je, kot poudarja, tudi v interesu države, s pomočj pa preprečijo tudi oderuštvo s strani vojnih dobičkarjev v obliki dragih prevozov. 

Beri dalje...