Članek
Deset minut za kosilo in 700 ur čakanja
Objavljeno Sep 28, 2015

Zaradi dodatnih vsebin, ki so se v zadnjih letih vnašale v šolski sistem, težave s sestavljanjem urnikov. Učenci ostajajo v šoli dlje, ob hkratnem velikem številu vmesnih prostih ur.

"Odmor za kosilo so nam letos skrajšali in traja le deset minut, kar pomeni, da je nemogoče v miru pojesti kosilo, saj se nam po odmoru nadaljuje pouk," je v začetku leta povedala učenka zadnje triade ene od ljubljanski osnovnih šol. Na pritožbe otrok in staršev je šola odmor najprej podaljšala na 15 in nato na 20 minut. 

Zakon o šolski prehrani določa, da šole pri organizaciji šolske prehrane upoštevajo smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, sprejete na strokovnem svetu za splošno izobraževanje. "Smernice priporočajo, naj se za uživanje malice v vzgojno-izobraževalnih zavodih nameni najmanj 15 minut, za uživanje kosila pa najmanj 30 minut časa," pojasnjujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič.

Dvajset minut minimum za odmor

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan se strinja, da je deset minut odmora za malico premalo. "Mi smo ugotovili, da je 20 minut tisti minimalni čas, ki omogoča, da otroci normalno pojedo," pravi Pečan. "Res pa je, da imamo kosilo organizirano tako, da vrste lepo tečejo, poleg tega dogajanje v jedilnici ves čas spremljajo dežurni in vidimo, da otroci v tem času kosilo dobijo, pojedo in poleg tega še marsikaj počnejo na socialnem nivoju. Poleg tega lahko mnogi kosilo pojedo tudi v prostih urah."

Obenem opozarja, da je urnike zaradi novosti, ki so se v zadnjih letih zgodile v šolskem sistemu izredno težko sestaviti. "Tematika urnika je zelo pereča," poudarja Pečan. "Spremembe, ki so bile uveljavljene v zadnjih nekaj letih, imajo katastrofalen vpliv na urnik, zlasti, če je šola večja."

Beri dalje...