Članek
Na štiri oči po več kot dveh letih
Objavljeno Sep 29, 2015

Predsednika ZDA in Rusije sta se sinoči na sedežu ZN pogovarjala za zaprtimi vrati več kot pol ure dlje kot je bilo načrtovano. Rešitve za krizo v Siriji in Ukrajini sicer nista našla.

Ruski predsednikVladimir Putin je včeraj v Združenih narodih pozval k oblikovanju velike mednarodne protiteroristične koalicije v boju proti džihadistom skupine Islamska država (IS) v Siriji in Iraku. Zavračanje sodelovanja s sirskim režimom Bašarja al Asada je označil za veliko napako.

Velika koalicija v boju proti IS, v kateri bi bile tudi muslimanske države, bi po njegovih besedah bila podobna tisti proti Hitlerju med drugo svetovno vojno, v njej pa bi imele ključno vlogo arabske države.

Rusija želi, da Asad ostane

V govoru na splošni razpravi 70. zasedanja Generalne skupščine ZN je za veliko napako označil zavračanje sodelovanja z Asadovim režimom, ki se edino resnično bori proti IS. "Priznati bi morali, da se samo Asadova vojska in kurdske milice resnično borijo proti IS in drugim terorističnim organizacijam v Siriji," je dejal.

Zavrnil je tudi tiste, ki trdijo, da večja vojaška navzočnost Rusije v Siriji kaže na njene globalne ambicije. Poudaril je, da Moskva ne more več dopuščati sedanjega stanja stvari v svetu.

ZDA bi sodelovale tudi z Rusijo in Iranom

Ameriški predsednik Barack Obama je sicer nekaj trenutkov pred Putinom pred GS ZN dejal, da so ZDA sicer pripravljene sodelovati z vsemi državami, tudi z Rusijo in Iranom, za rešitev konflikta v Siriji, a da je Asad tiran, ki "pobija nedolžne otroke". V posredni kritiki stališča Moskve je obsodil logiko podpiranja tiranov, kot je Asad, z izgovorom, da bi bila alternativa še slabša.

Putin, ki je pred GS ZN nastopil prvič v zadnjih desetih letih, se bo sicer še včeraj z Obamo sestal tudi osebno. Po uri in pol prvega srečanja na štiri oči po več kot dveh letih je Putin povedal, da je bil pogovor konstruktiven, poslovno naravnan in odkrit.

Beri dalje...