Članek
Nemčija se aktivno pripravlja, pri nas pa nič
Objavljeno Sep 29, 2015

Čeprav bo Slovenija v roku dveh let sprejela najmaj več sto beguncev, slovenska država posebnih programov ali ukrepov za njihovo izobraževanje in zaposlovanje ne pripravlja.

Notranji ministri so pretekli teden sprejeli načrt o premestitvi 120.000 beguncev iz Grčije, Italije in še nekaterih drugih držav. Po tem načrtu bi Slovenija roku dveh let sprejela 613 oseb. Za mednarodno zaščito je do sedaj zaprosilo okoli 30 oseb, med njimi največ Iračanov, če se bo begunski val iz Hrvaške, ki jo je prečkalo že več kot 70 tisoč ljudi, preusmeril z Madžarske v Slovenijo, pa bo prosilcev gotovo več.

PREBERITE ŠE:

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve posebnih programov ali ukrepov za njihovo zaposlovanje ne pripravljajo. "Tujci, ki imajo v Sloveniji status begunca, se lahko zaposlijo pod enakimi pogoji kot slovenski državljani," odgovarjajo na ministrstvu in dodajajo, da so upravičeni do vseh ukrepov in storitev, ki jih država prek zavodov za zaposlovanje zagotavlja na trgu dela, kot je na primer aktivna politika zaposlovanja.

Formalno enaki, praktično ne

"Načeloma velja, da se  bodo lahko tujci s pridobljenim statusom begunca zaposlovali v vseh poklicih, kjer jih bodo delodajalci želeli zaposliti," pravijo na ministrstvu. "Predvidevamo lahko, da se bodo v večji meri zaposlovali v dejavnostih, kjer že danes primanjkuje ustrezne delovne sile."

"Nemčija se na to zelo aktivno pripravlja, pri nas pa na tem področju do sedaj ni bilo narejenega nič," pravi Franci Zlatar, vodja programa Migracije pri Slovenski filantropiji. "Mislim da bi se morali v to aktivno vključiti ne le ministrstvo za delo, ampak tudi drugi deležniki, kot je samo gospodarstvo."

Beri dalje...