Članek
Meniji "brez glutena", ki to niso
Objavljeno Oct 02, 2015

Med 18 meniji, za katere so dobili zagotovila, da glutena ne vsebujejo, je bilo le 12 takih, ki ga tudi dejansko niso.

Pri Zvezi potrošnikovSlovenije (ZPS) so obiskali 20 dobro obiskanih gostinskih obratov po Sloveniji, da bi preverili, ali hrana, ki jo naročijo z zagotovilom, da ne vsebuje glutena, takšna tudi dejansko je.

Povedali so, da imajo celiakijo

Preden so naročili hrano, so gostinskemu osebju jasno in nedvoumno povedali, da imajo celiakijo in glutena ne smejo uživati. V 18-ih obratih so jim zagotovili, da jim lahko ponudijo obrok`brez glutena´, v dveh pa so jih po njihovem naročilu opozorili, da naročena hrana nekaj glutena vendarle vsebuje. 

In rezultati? "Statistično so rezultati dobri, za bolnike pa zagotovo ne," pravijo pri ZPS. Izmed 18 menijev, za katere so dobili zagotovila, da glutena ne vsebujejo, je bilo le 12 takih, ki ga tudi dejansko niso. 

Trije od vzorcev, v katerih so našli gluten, so vsebovali več, trije pa manj kot 20 mg glutena/kg živila, kar je zakonsko določena meja, da je lahko živilo označeno kot 'brez glutena´.

Neprimeren postopek priprave hrane

Obroki, ki so presegli 20 mg/kg glutena, so za osebe s celiakijo neprimerni, saj lahko izzovejo resno reakcijo in poslabšanje bolezni. Tudi pri obrokih, v katerih je bil gluten pod kritično mejo (20 mg/kg), previdnost ni odveč. 

Beri dalje...