Članek
Begunci so se usmerili na južno pot
Objavljeno Oct 02, 2015

Okoli 2000 beguncev se je iz Albanije odpravilo proti Črni gori. Na spremembo begunske poti so pripravljeni tudi na Hrvaškem, ki je v Dubrovnik poslala 160 policistov.

Hrvaški mediji poročajo, da je hrvaška policija v kraj Plau v bližini Dubrovnika poslala 20 kombijev z okoli 160 policisti. Njihov prihod povezujej s fizično zaščito južne hrvaške meje, kjer bi po t. i. južni poti po novem lahko začeli v državo vstopati begunci.

Mediji sklepajo, da bi ta pot lahko postala aktualna, saj v Albaniji na prečkanje meje s Črno goro čaka okoli 2000 beguncev, črnogorska ministrica za zunanje zadeve Zorica Kovačević pa je dejala, da je Črna gora pripravljena ter da bo prvi zbirni center za begunce v Črni gori v kraju Krenza.

"Pripravljamo se na prihod do dva tisoč ljudi," je povedala Kovačićeva. "Imamo 17 avtobusov in nekaj manjših kombijev. Dobili smo informacijo, da so krenili proti Črni Gori."

Kaj to pomeni za Slovenijo?

Sprememba begunske poti bi lahko pomenila tudi drugačno vstopanje beguncev v Slovenijo. "Zaradi razmer na srbsko-hrvaški meji ter zapiranja madžarske meje, bi se tok beguncev lahko spremenil,"so prejšnji teden ugotavljali na našem notranjem ministrstvu. 

Beri dalje...