Članek
Vznemirjajoča SMS sporočila staršem
Objavljeno Oct 16, 2015

Starše motijo sporočila tipa "hčerka nima spetih las pri telovadbi" ali "sin noče sneti kape pri pouku". "Ali se o tem z otrokom res ne morejo pomeniti sami," se sprašuje ena od mam. Ravnatelj Rejc: "Še vedno je bolje uporabljati več ustne komunikacije."

"Prejšnja leta nismo bili naročeni na eAsistenta, letos pa smo se odločili, da bomo poskusili, ker je večina staršev v razredu aplikacijo že uporablja," pravi oče dekleta zadnje triade ene od slovenskih osnovnih šol. "Sedaj ne vem, če se ne bomo raje odjavili, saj me tovrstna sporočila po nepotrebnem vznemirjajo."

Po prejemu SMS-a, naj preveri vsebino učiteljevega sporočila na portalu za starše, je namreč hitro pogledal v aplikacijo, kaj je tako nujnega, da si zasluži sporočilo na telefon. Obvestilo je bilo sledeče: "Brez spetih las - pomembno zaradi varnosti!"

Druga mama pripoveduje, da je prejela več sporočil, da njen sin noče sneti kape pri pouku. Razložila je, da je sin to počel zaradi težav z ušesi. "Kaj se res ne morejo učitelji sami z otrokom pomeniti o teh rečeh, če pa že ne, ali ne bi o tem raje kakšno rekli na govorilnih," se sprašujeta starša. Nepotrebno se je staršu zdelo tudi sporočilo po SMS-u, da se je otrok v razredu presedel. 

Mama srednješolca kot pozitvno ocenjuje e-redovalnico, saj so tam zbrane vse ocene, ki jih pregleduje njen sin. "A izrecno sem napisala, da ne želim prejemanja SMS obvestil, pa jih kljub temu prejemam. Da ne omenjam tega, da me obveščajo o odsotnosti, tudi ko sem izostanek že opravičila. Vsakič znova se zgrozim, ko dobim tak SMS."

Bolje je več ustne komunikacije

Ravnatelj OŠ Gorje Milan Rejc, ki zase pravi, da ima rad nove tehnologije in tehnične izboljšave, poudarja, da z učitelji in starši vseeno najraje čimveč komunicira ustno. "Na splošno mislim, da je to samo eno od možnih orodij za komunikacijo, ki je bila včasih samo ustna ali v obliki dopisov in beležk, sedaj pa je omogočena tudi v elektronski obliki," pravi Rejc.

Pri tem nam bo po besedah Rejca v pomoč "nekaj zdrave pameti". "Komunikacija je stvar, ki se dogaja med ljudmi, ni samo na papirju. Hitro lahko storimo kaj narobe, klik na mail je nepovraten,"pravi Rejc in dodaja, da tudi njegove sodelavke v šoli raje vidijo, da jim stvari pove ustno, kot da bi jim sporočila pošiljal preko eAsistenta. "Sam grem pred poukom v zbornico malo na klepet, če le utegnem. Ne glede na to, kateri medij uporabimo, je pomembno, kako to naredimo. Če se imamo lepo, se imamo lahko lepo, ko se vidimo, ali tudi, ko si pošiljamo sporočila po elektronski pošti."

Beri dalje...