Članek
Avstrija omejuje vstop, Hrvati begunce vozijo na mejo
Objavljeno Oct 19, 2015

Hrvati so v Središče ob Dravi pripeljali 1.800 beguncev, kljub temu, da so naše oblasti sporočile, da jih ne bodo sprejele. Okoli 150 so jih vendarle spustili v državo, med njimi nosečnico, ki so jo oskrbeli in prepeljali v bolnišnico. Ostali čakajo v blatu, na mrazu in dežju.

Obetajo se težave za Slovenijo, saj Avstrija ne more več sprejemati beguncev, Hrvati pa jih kljub temu, da jih je Slovenija o tem obvestila, še vedno vozijo proti slovenski meji. Avstrija je sicer po poročanju STA za tiskovno agencijo APA sporočila, da je še naprej pripravljena sprejemati begunce, le da jih ne more toliko kot doslej. 

Kot so pojasnjili, je slovenska ministrica Vesna Györköš Žnidar v nedeljo avstrijsko ministricoJohanno Mikl-Leitner po telefonu zaprosila, če lahko Avstrija dovoli vstop več beguncem dnevno kot doslej. To je avstrijska ministrica zavrnila "zaradi nadzora ravnanja na slovensko-avstrijski meji", je za agencijo APA dejal tiskovni predstavnik Mikl-Leitnerjeve Hermann Muhr.

Hrvaška zahteva, da Republika Slovenija sprejme najmanj 5000 migrantov dnevno, slovenske oblasti pa poudarjajo, da to ni mogoče, saj želijo, da se "migracijski tok obdrži pod nadzorom in v skladu z našimi možnostmi".  Ministrica je o tem včeraj govorila tudi s komisarjem EU za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisom Avramopoulosom

Hrvaški premier Zoran Milanović je trenutno stanje glede beguncev za hrvaške medije komentrial z besedami: "Dokler gre, gre. Ko ne bo več šlo, ne bo šlo. Spremljamo vse, kar se dogaja."

Policija spušča bolne, ženske in otroke

Ponoči je Hrvaška, kljub obvestilu, da Slovenija do nadaljnega ne sprejema beguncev, z vlakom do državne meje v bližini Središča ob Dravi pripeljala večje število migrantov. "Policija je zaradi tega začela z intenzivnim varovanjem državne meje, tako da so na meji razporedili ograje in večje število policistov, ki preprečujejo nedovoljen vstop migrantov v Slovenijo," je pojasnil Bojan Kitel s PU Maribor.

V sprejemnem centru v Središču ob Dravi so jih sprejeli 150. "Sprejeli smo ženske, otroke in druge osebe, ki so bile potrebne pomoči," je pojasnil Kitel. "Sprejemanje oseb poteka kontrolirano in selektivno zaradi zasedbe nastanitvenih kapacitet v Sloveniji." Mejni prehod Središče ob Dravi do nadaljnjega ostaja zaprt.

Beri dalje...