Članek
Vlada na teren pošilja vojsko
Objavljeno Oct 20, 2015

V ponedeljek je v državo vstopilo okoli 8000 beguncev, Avstrija pa jih je sprejela le okoli 2000. Zaradi nastalih razmer, je vlada ponoči zasedala do jutranjih ur in sprejela dopolnitve zakona o obrambi, ki bo omogočil, da bo na mejo poslala tudi vojsko. Pred mejo je že nov vlak z begunci.

Nekaj po polnoči so policisti v bližini mejnega prehoda Rigonce izsledili veliko skupino beguncev. "O prevozu oziroma prihodu skupine tujcev nas hrvaški varnostni organi niso obvestili," je povedala Alenka Drenik iz PU Novo mesto. 

Brežiški center prenatrpan, pred mejo pa že novi begunci

Zjutraj je za STA pojasnila, da je bilo v skupini kar 2000 beguncev, ki so jih policisti pospremili do sprejemnega centra Brežice, kjer se jih trenutno nahaja okoli 3300. Na mejnem prehodu Obrežje je trenutno še okoli 350 tujcev, ki čakajo na prevoz na druge lokacije, na hrvaški strani meje malo pred mejnim prehodom Rigonce pa se je po navedbah STA zjutraj ustavil nov vlak z begunci. 

(Foto: EPA)

Koliko jih je, policija še ne ve, pričakujejo pa, da se bo ponovil ponedeljkov scenarij, ko se je več kot tisoč beguncev v spremstvu policije po savskem nasipu peš odpravilo v brežiški sprejemni center, ki je že tako preveč zaseden, saj so predvidevali zmogljivost le za okoli 400 ljudi. 

Adra Slovenija je v sodelovanju z Rdečim križem do jutranjih ur oskrbovala begunce na Obrežju. "Sprožili smo odziv za skupino, ki je prispela v Rigonce," je pojasnil Jernej Agrež z Adre."Trenutne zaloge bomo primarno usmerili v oskrbo beguncev, ki bodo razporejeni v sprejemni center Brežice in morebitne nove kapacitete."

(Foto: EPA)(Foto: EPA)

 

 

Včeraj jih je vstopilo 8000

Samo v ponedeljek je v Slovenijo vstopilo blizu 8000 oseb, v Avstrijo pa jih je prešlo skupno 2000. Zaradi nastalih razmer je vlada zasedala do jutranjih ur in sprejela dopolnitve zakona o obrambi, po katerem bo za lažje obvladovanje sitacije na terenu policistom pomagala tudi vojska. 

"Prihod migrantov je v zadnjih dneh presegel vse obvladljive zmožnosti, na katere se je pripravljala Slovenija, na preizkušnji je evropska solidarnost," so po seji zapisali v vladnem sporočilu za javnost. Predsednik vlade Miro Cerar je za nacionalni radio poudaril, da ne gre za uvajanje izrednih razmer, ampak le za okrepitev nadzora na meji. 

(Foto: epa)

 

(Foto: epa)(Foto: epa)



"Pritisk migrantov, ki prihajajo iz Republike Hrvaške, se še povečuje, saj Hrvaška ne najavlja prehodov migrantov v Slovenijo in jih nenadzorovano, celo namerno razpršeno pošilja na državno mejo. Zaradi ravnanja sosednjih držav je samo včeraj v Sloveniji ostalo okoli 6000 ljudi, med njimi največ žensk in otrok," ugotavlja vlada.

Spremembe zakona o obrambi

Slovenija po oceni vlade ne sme dopustiti, da bi se begunci nenadzorovano zadrževali na ozemlju, zato je sprejela predlog zakona o obrambi, "ki zagotavlja, da se pod natančno določenimi pogoji, na podlagi odločitve državnega zbora, slovenski vojski opredelijo nekatere dodatne naloge". Predlog bo še danes romal v zakonodajni postopek.

Beri dalje...