Članek
Begunci na progi ustavili vlake
Objavljeno Oct 20, 2015

Slovenske železnice so popolnoma ustavile potniški železniški promet s Hrvaško, potnike tako tja in nazaj prevažajo z avtobusi. Promet znotraj Slovenije poteka normalno, z izjemo proge med Mariborom in Šentiljem, ki so jo včaraj zaprli zaradi varnosti.

Mednarodni železniški promet s Hrvaško je zaradi migracij beguncev prekinjen. "Mednarodni vlaki ne vozijo, ne iz Slovenije na Hrvaško, ne obratno," je pojasnil Janez Krivec, ki je pri Slovenskih 
železnicah zadolžen za odnose z javnostjo. 

Za te prevoze imajo organizirane nadomestne prevoze z avtobusi. Potnike iz Kozine oz. Ilirske Bistrice za Pulo oz. Rjeko tako vkrcajo na avtobus in jih preko meje in nazaj vozijo po cesti. "Večjih zamud ni, odvisno seveda od razmer na cestah," poudarja Krivec. "Avtobusni prevozi so navadno primerljivi z vlakom, lahko pa pride do zamud, v primeru nepredvidljivih razmer na cestah."

Znotraj države promet poteka nemoteno

Promet po Sloveniji sicer poteka nemoteno, prav tako tovorni promet, kjer po besedah Krivca ni bilo večjih težav tudi v prvem begunskem valu. "Izjema je proga med Mariborom in Šentiljem, ki je bila včeraj zaprta, ker so večje skupine beguncev hodile po progi," je pojasnil Krivec in dodal, da ukrep traja do 12. ure danes. "To je bilo potrebno zaradi varnosti."

Beri dalje...