Članek
"Pri avtih znamo, pri hrani smo hipnotizirani s ceno"
Objavljeno Oct 21, 2015

Večina šol in vrtcev ima v svoji prehrani le do deset odstotkov lokalno pridelane in ekološke hrane. Cena za to ni edini vzrok. "Iz javnega naročanja smo izgnali zdravo pamet in odgovornost," poudarja Kuhar, ki je prepričan, da je v tistih zavodih, kjer je volja, na krožnikih otrok tudi več hrane lokalnega izvora.

Največ vrtcev in šol lokalno pridelana in ekološka živila v prehrano otrok vključuje v deležu do deset odstotkov celotnega javnega naročila. "31 odstotkov zavodov za lokalno in 81 odstotkov za 
ekološko prehrano je odgovorilo, da predstavljajo tovrstna živila med enim in desetimi odstotki javnega naročila," v strokovnem poročilu spremljanja prehrane s svetovanjem v vzgojno izobraževalnih zavodih za leto 2014 ugotavlja Nacionalni inštitut za varovanje zdravja. 

Sedem odstotkov šol in vrtcev je navedlo, da ne naročajo lokalno, štiri odstotke pa ne ekološko. Maksimalen količinski delež sadja in zelenjave iz lokalne pridelave znaša 81 do 90 odstotkov, kar zagotavlja šest odstotkov zavodov, medtem ko znaša maksimalen količinski delež ekoloških živil 31 do 40 odstotkov, kar izvajata le dva odstotka zavodov. 

Lokalno in ekološko je predrago

Na občinski zemlji Gorenjs vas - Poljane so lani pridelali pet ton krompirja.Na občinski zemlji Gorenjs vas - Poljane so lani pridelali pet ton krompirja. (Foto: )

Kot vzrok za majhen delež za majhen odstotek vključevanja lokalno pridelanih živil v šolah in vrtcih največkrat navajajo premalo število lokalnih ponudnikov, slabo ponudbo živil in previsoko ceno. "Naša lokalna kmetijska zadruga nam je iz kratkih verig prodajala po takšnih cenah, da se nam računica ni izšla," je povedala uslužbenka enega od vrtcev, ki skrbi za nabavo hrane.  

"Zadeva je zelo preprosta, o tem ni potrebne veliko debate, ampak le, da se zadeve konkretizirajo," pravi Milan Čadež, župan občine Gorenja vas - Poljane, kjer na občinski zemlji že dve leti pridelujejo krompir, s katerim oskrbujejo tamkajšnje osnovnošolce. "Potrebno je predvideti kakšen evro več na otroka in spremeniti sistem javnega naročanja."

Javno naročanje brez zdrave pameti in odgovornosti

Da je, kljub temu, da je dobava lokalno pridelane hrane po spremembi pravilnika leta 2012 za zavode lažja, težava v sistemu javnega naročanja, pritrjuje tudi Aleš Kuhar z Biotehniške fakultete.

Beri dalje...