Članek
Zdaj jih vozijo tudi čez Jesenice
Objavljeno Oct 22, 2015

Vlak s 500 begunci iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo. Bo to nova vstopna točka do severne sosede? Notranja ministrica zatrjuje, da Slovenija ne bo hotspot.

Eden od vlakov, ki so danes odpeljali iz Dobove, bo 500 beguncev prepeljal prek železniškega mejnega prehoda Jesenice neposredno v Avstrijo. Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi Kranj, so avstrijski organi potrdili, da bodo omenjene begunce sprejeli.

Doslej so namreč begunci v Avstrijo vstopali le na Šentilju in v Gornji Radgoni. Ker je predvsem mejni prehod Šentilj zelo obremenjen, je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar že v sredo poudarila, da bi bila nova izstopna točka beguncev iz Slovenije v Avstrijo zelo dobrodošla.

Državni sekretar na notranjem ministrstvuBoštjan Šefic je včeraj pojasnil, da načrtujejo tudi nov večji namestitveni center, ki naj bi bil v bližini nove vstopne točke za Avstrijo, s čimer si prizadevajo razbremeniti območje, kjer trenutno vlada največja obremenjenost. Natančne lokacije, za katero se dogovarjajo, ni navedel.

Ali bo železniški mejni prehod Jesenice postal nova vstopna točka na meji z Avstrijo, še ni znano. Na Generalni policijski upravi so za STA povedali, da si za to prizadevajo in da upajo, da bo postal.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner ob obisku na mejnem prehodu Šentilj ni povedala, koliko jih bodo še spustili v državo. Prav tako potrdila odpiranja tretje vstopne točke za begunce na meji s Slovenijo. 

Poudarila pa je, da je nujna krepitev nadzora na zunanjih mejah EU. "Čas je, da ponovno spravimo pod nadzor zunanje meje, da se tam lahko vsi begunci popišejo in že tam ugotovi, kdo beži pred vojno in komu ne pripada zaščita," je po navedbah STA poudarila na Šetnilju.

Nemčija, Italija in Avstrija ponudile pomoč

V Sloveniji se je sicer danes mudil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos."Tukaj sem, da ponovim, da evropska komisija stoji za Slovenijo in da smo pripravljeni, da bomo pomagali tehnično in finančo," je povedal po srečanju z notranjo ministrico. 

"Zima je tukaj in vse države imajo dolžnost, da pomagajo tem ljudem, ki so na poti že več mesecev, a nobena država tega ne more storiti sama," je poudaril in dodal, da je zato potreben skupen evropski odziv. "Vsi se morajo ravnati po pravilih in sodelovati z evropskimi in neevropskimi državami." 

Notranja ministrica je povedala, da je več držav Sloveniji že ponudilo pomoč, vključno z osebjem, in Slovenija je ponujeno pomoč pripravljena sprejeti. 

"Slovenija ne bo hotspot"

Sloveniji so pomoč ponudile Nemčija, Avstrija, Italija ter države višegrajske skupine. "Slovenija bo pomoč sprejela, vendar je o konkretnih številkah še nemogoče govoriti, saj pogovori še potekajo," je dejala ministrica.

Beri dalje...