Članek
Hrvaška vpoklicala rezerviste
Objavljeno Oct 26, 2015

Hrvaška vpoklicala večje število rezervistov. MORH: Gre za redne aktivnosti, ki nimajo nobene povezave z begunsko krizo.

Stranka Istarski demokratski sabor (IDS) je od hrvaškega obrambnega ministrstva danes zahtevala pojasnila, zakaj je na naslove večjega števila Istranov poslala pozive na usposabljanje rezervistov.  "Glede na to, da od konca vojne na Hrvaškem MORH nikoli ni vpoklical rezervistov, imajo državljani, ki so dobili poziv, pravico vedeti, kaj se dogaja in zakaj se jih kliče v vojsko," so zapisali v pismu ministrstvu. 

Dodajajo, da so ti državljani prisiljeni zapustiti svoja delovna mesta in se odzvati na poziv, brez pojasnila, kar je najmanj, kar si zaslužijo. "Mnogi med njimi so podjetniki, od katerih je odvisno preživetje ljudi, ki jih zaposlujejo," so med drugim zapisali v pismu.

Vpoklic ni povezan z begunci

Hrvaško obrambno ministrstvo je pojasnilo, da gre za redne aktivnosti hrvaške vojske. "V skladu z načrtom usposabljanja rezerv hrvaške vojske za leto 2015 se bo v oktobru izvajalo usposabljanje ključnih kadrov 4. pehotnega polka v Puli, s čimer se končuje cikel načrtovnega usposabljanja rezervistov za letošnje leto," je sporočilo ministrstvo za obrambo in dodalo, za vpoklic rezervistov nima nobene zveze z begunsko krizo.

Beri dalje...