Članek
Bodite pozorni na "Sirko"!
Objavljeno Oct 26, 2015

Bodite pazljivi, če se vam kot kupec avtomobila ali v "nigerijskem pismu" javi "Sirka".

abi le pomoč pri prenosu denarja," preko Twitterja opozarjajo pri Varni na internetu. Kot dokazilo priložijo potni list in vse skupaj podkrepijo z žalostno zgodbo.

Znani triki in apeliranje na čustva

"Goljufi se pri tem poslužujejo že znanih trikov, vendar ob tem apelirajo na naša čustva, opisujejo vojne grozote, žalostne življenjske zgodbe, ki naj bi se jim zgodile," pojasnjuje Marta Štefanič s SI-CERT-a. "Ob tem računajo na sočutje sicer previdnega uporabnika, ki bi iz želje pomagati za trenutek pozabil na sumljive okoliščine."

Prevara, ki se na spletnih oglasnikih trenutno dogaja, poteka tako, da se na prodajni oglas javi kupec, ki se predstavi kot Sirka. Pogovarja se s pomočjo spletnega prevajalnika, zato je slovenščina težko razumljiva in polna nenavadnih izrazov. "Želi kupiti naš avtomobil, ki ga bo prevzela šele pozneje, ko bo lahko zbežala iz Sirije in prišla živeti v Slovenijo ter obljublja, da bo nakazilo denarja izvedeno vnaprej," pojasnjuje Štefaničeva in dodaja, da so prijave za zdaj prejeli s strani portala avto.net. 

Obenem ta oseba zatrjuje, da potrebuje našo pomoč pri prenosu družinskega bogastva, ki ji ga je zapustil pokojni mož. "Svojo pripoved goljufi podkrepijo z najrazličnejšimi zgodbami o bojih, eksplozijah, žrtvah in napadih, o obglavljanjih in posilstvih ISIS," razlaga Štefaničeva. "Pišejo nam v imenu vdove, ki je v zadnjih bojih izgubila moža in sina in podobno."

Kako se zgodi prevara

Goljufivi kupec (v tem primeru se izdaja za Sirko) nam pošlje ponarejeno potrdilo o nakazilu denarja. Nakazilo je še večje od zahtevane cene. S prepričevanjem prodajalca pripravijo do tega, da razliko v ceni nakaže na TRR, ki naj bi pripadal transportni družbi ali kakšnemu drugemu posredniku (recimo zavarovalnici), v resnici pa gre za TRR goljufa. "Prodajalec je tukaj zaveden, ne glede na to, da ni prejel nobenega nakazila denarja, svoj denar nakaže goljufu," razložijo pri Varni na internetu. "Ponavadi gre za stroške v višini nekaj sto evrov."

Beri dalje....