Članek
Zdajšnje cene vrtcev le še do konca leta
Objavljeno Oct 27, 2015

Zaradi sprostitve napredovanj občine razmišljajo o podražitvah vrtcev. MOL bo morala zagotoviti dodatnih 31 evrov na otroka. Koliko od tega, bo padlo na starše, še ni jasno. V Kopru, Kranju in Mariboru še čakajo na izračun.

Zaradi napovedane sprostitve napredovanj v plačne razrede in nazive v vzgoji in izobraževanju občine razmišljajo o podražitvah cen vrtcev. "Samo za naš vrtec bo morala občina zagotoviti dodatnih več deset tisoč evrov na letni ravni, kar pomeni, da se bodo vrtci skoraj gotovo podražili," so nam povedali v enem od javnih vrtcev. Občine podražitev ne potrjujejo, a tudi ne zanikajo, da o tem razmišljajo.

MOL bi morala zagotoviti 1,5 milijona

Ne želimo prekomerno obremeniti staršev, saj v zadnjih letih opažamo, da se njihov finančni položaj slabša.

Marija Fabčič, MOL

V ljubljanski mestni občini pravijo, da v vrtcih in na oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje pri MOL še niso začeli s postopki izračuna novih cen. "Počakali bomo zaključek socialnega dialoga med sindikati in vlado, saj bodo dogovori močno vplivali na obseg plač in drugih osebnih prejemkov tudi zaposlenih v vrtcih, kar je bistven element cene programov v vrtcih -  ta del predstavlja približno 80 odstotkov strukture cene," pojasnjuje Marija Fabčič z oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje pri MOL. "Po grobi oceni se bo masa plač povečala za 4,1 odstotka ali 1.439.000 evrov letno, kar pomeni, da bi pred novelacijo cen znašala razlika, ki ni vključena v cene programov, že skoraj pet milijonov evrov, in sicer izključno na področju plač in drugih osebnih prejemkov, kar pomeni v povprečju 31 evrov mesečno na otroka."

V letu 2014 je MOL poleg z zakonom določene obveznosti za plačilo razlike v ceni programa vrtcem zaradi nižje določenih cen programov namenili iz proračuna približno 3,5 dodatnih milijonov evrov.

Prihranki zaradi energetske sanacije

Poleg stroškov dela bodo po besedah Fabčičeve preverili tudi stroške za materiale in storitev, saj so v zadnjih dveh letih uspeli energetsko sanirati 17 objektov vrtcev in dosegli nižje cene dobave električne energije, na račun katerih ocenjujejo, da se bodo stroški znižali. Kljub temu ocenjujejo, da celotnih dodatnih stroškov ne bodo mogli več pokriti zgolj iz proračuna MOL.

Beri dalje...