Članek
Zjutraj pri nas skoraj 15 tisoč beguncev
Objavljeno Oct 27, 2015

Zjutraj je bilo v Sloveniji prek 14.500 beguncev. Najbolj obremenjene Brežice in Dobova pokajo po šivih, prvič so jih ponoči v državo spuščali tudi avstrijski organi.

V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo po podatkih policije ob 6. uri zjutraj 14.686 beguncev. Skoraj deset tisoč jih je bilo na območju Brežic, Dobove in Rigonc, ki so že od začetka begunskega vala najbolj obremenjeni. "Številke se ves čas zmanjšujejo, precej jih zvozimo naprej," pravi Alenka Drenik s PU Novo mesto. "Podatki, ki smo jih zjutraj posredovali, so se do sedaj že spremenili. Beguncev je bistveno manj, saj se ves čas prevažajo naprej."

Brez registracije naprej

Po naših podatkih s terena policisti na Rigoncah zjutraj zaradi prevelikega števila ljudi niso opravljali registracije, ampak so begunce spuščali kar naprej. Drenikova pojasnjuje, da se za večino beguncev registracijski podatki opravijo na njihovem območju. "Le v nekaterih primerih, ko je možno zagotoviti prevoz, še preden so begunci registrirani, gre skupina v spremstvu policistov do drugega sprejemnega centra in se postopki registracije opravijo tam," pojasnjuje Drenikova. 

V dogovoru s hrvaško stranjo bodo po poročanju Radia Slovenije skušali prebežnike z vlaki prepeljati tudi na železniški prehod v Dobovi, tam urediti registracijo in poskrbeti za njihovo oskrbo ter jih nato takoj prepeljati naprej po centrih po državi.

Ponoči jih je sprejemala tudi Avstrija

Prevozi beguncev z vlaki in avtobusi iz Brežic in Dobove v sprejemne in nastanitvene centre v notranjost države so potekali tudi vso noč, za razliko od prejšnjih dni, pa je ponoči begunce sprejemala tudi Avstrija. S policijske uprave Maribor so sporočili, da so v noči iz ponedeljka na torek avstrijski varnostni organi v Šentilju sprejeli 4.800 prebežnikov. 

Beri dalje...