Članek
Na stotine beguncev izginilo v Nemčiji
Objavljeno Oct 27, 2015

Mnogi begunci ne želijo ostati v krajih, kamor so jih namestili. Več napadov na begunce in politike, ki jih podpirajo ter protesti proti namestitvam večjih skupin beguncev v lokalno skupnost.

Okoli 700 od 4000 beguncev, ki so jih namestili v nemško zvezno deželo Spodnja Saška, je v zadnjih tednih izginilo in nihče točno ne ve, kje se nahajajo. Kot poroča lokalni časnik Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ)oblasti domnevajo, da so odšli bodisi k sorodnikom v Nemčiji ali drugam bodisi so se umaknili, ker ne želijo ostati v ruralnih območjih, kamor jih namestili.

Ker jih lokalne oblasti še niso registrirane, ne vedo, niti kdo so, niti kam so šli. Begunski center v kraju Lingen je recimo zapustila polovica od 202 beguncev, ki so jih namestili tam. 

Več sto tisoč jih bo Nemčijo zapustilo

Nemško ministrstvo za delo ocenjuje, da bo okoli 300 tisoč beguncev, ki so prišli v Nemčjo, še letos to državo zapustilo in odšlo drugam.

(Foto: EPA)

 

(Foto: EPA)

(Foto: EPA)

Angelika Lahn, tiskovna predstavnica Krščansko-demokratske unije (CDU) na Spodnjem saškem je situacijo opisala kot "nesprejemljivo" in poudarila, da se morajo begunci takoj po prihodu registrirati. 

Ne vedo kjer so in kam jih peljejo

Timo Fres, tiskovni predstavnik mesta Delmenhorst, pa opozarja na pomanjkljivosti sistema sprejemanja beguncev, saj mnogi ne vedo niti kje so, niti kam jih bodo odpeljali. "Večino časa ne vedo, kje so. Pred kratkim smo jim postavili velik zemljevid, da se lahko orientirajo," je povedal Frers. 

Nestrpni pa postajajo tudi domačini na območjih, kamor nameščajo begunce. V Freibergu na Saškem so demonstranti poskušali ustaviti skupino beguncev, ki so bili namenjeni v begunski center. Po poročanju lokalnega Süddeutsche Zeitung so nekateri v avtobus z begunci metali jabolka in klobase. Prišlo je tudi do verbalnih napadov, a napetost k sreči ni eskalirala in prerasla v fizično nasilje.

Napadi na politike

Hamburg Abendblatt medtem poroča o napadu skrajnih desničarjev na dva lokalna politika. VoziloPatricka Dahlemanna iz socialdemokratske SPD so polili z masleno (butanojsko) kislino. 
Na Facebooku je Dahlemann v odzivu zapisal, da se ne bo pustil ustrahovati v prizadevanjih k "resnični kulturi gostoljubnosti".

Njegova strankarska kolegica Susann Wippermann je bila prav tako deležna groženj s strani neznane osebe, ki ji je na steklu avtomobila pustila napis "izdajalka naroda". 

Pretekli teden je Zvezni kriminalistični urad (Bundeskriminalamt – BKA) posvaril politike, ki podpirajo begunce, da jim grozi nevarnost napada s strani desničarskih skupin. 

Protesti v Hamburgu

Okoli 1200 demonstrantov je begunska problematika na ulica privabila tudi v Hamburgu, kjer so potekali protesti proti nastanitvi večje skupine beguncev. Civilna iniciativa mestnega okrožja Neugraben-Fischbek "Ne politiki, ja pomoči!", kjer živi okoli 27 tisoč prebivalcev, ne želi sprejeti okoli 5000 beguncev, ki naj bi jih predvidoma namestili tja. 

Beri dalje...