Članek
Letela bosta dva čarterja na dan
Objavljeno Oct 28, 2015

Nemčija bo ta teden domov vrnila prvo skupino 716 Albancev. Z zavrnitvijo okoli polovice afganistanskih prosilcev za azil, pošilja Merklova sporočilo, naj v Nemčijo ne hodijo, tudi Afganistancem.

Nemčija bo vrnila prvih 716 Albancev, ki so zaprosili za azil, a so jim ga nemške oblasti zavrnile, potem ko so Albanijo uvrstile na razširjen seznam varnih držav. 

Nova pravila, ki Albanijo uvrščajo na seznam varnih držav, so v veljavi od 24. oktobra in od ponedeljka naprej naj bi na stotine tujih dražavljanov začeli pošiljati nazaj. 

Le malo možnosti za azil

Albanci tako skoraj nimajo več možnosti, da bi iz ekonomskih razlogov, zaradi katerih so v zadnjem letu množično prihajali v Nemčijo, dobili azil. 

Na seznamu varnih držav z Balkana so bile doslej Srbija, BiH in Makedonija, seznam pa so sedaj razširili še na Albanijo, Kosovo in Črna goro. 

Nemška ambasada v Tirani je potrdila, da bodo 716 Albancev vrnili domov med 26. in 29. oktobrom, potem ko so zavrnili njihovo prošnjo za azil. 

Dva čarterja na dan

Vračanje Albancev naj bi se v prihodnjih dneh še okrepilo s povprečno dvema čarterskima poletoma na dan.

Večina Albancev je čakala na končno odločitev nemških oblasti, nekateri pa se tam tudi skrivajo.Večina Albancev je čakala na končno odločitev nemških oblasti, nekateri pa se tam tudi skrivajo. (Foto: EPA)

Albanci so začeli množično prihajati v Nemčijo v drugi polovici leta 2014, v upanju, da bodo dobili status azilanta zaradi ekonomskih in socialnih razlogov. Mnogi so s seboj pripeljali cele družine. 

V prvih treh mesecih tega leta je za azil zaprosilo 12 tisoč Albancev. Mnogi so doumeli, da imajo zelo malo možnosti, da bi azil tudi dobili, zato so se domov vrnili prostovoljno. Večina jih je čakala na končno odločitev nemških oblasti, del pa se jih je zaradi zaostritve pravil začel v Nemčiji tudi skrivati. 

Domov tudi prostovoljno

Bashkim Mehdini je v Nemčiji preživel dva meseca in pol v begunskem centru na obrobju Hamburga, preden se je junija vrnil domov, potem ko je ugotovil, da ekonomska situacija njegove družine ne bo zadoščala za pridobitev azila v Nemčiji.

Za BalkanInsight je povedal, da mu ni žal za pot v Nemčijo, kljub temu, da si je moral za to izposoditi denar. "Na pot sem se odpravil, ker šteje moja družina šest oseb in le moja hči imaslužbo. Nimam denarja za zdravljenje sina. Ne obžalujem, to sem naredil za dobro moje družine," je dejal.

Albanci so sicer z januarjem 2010 dobili možnost potovanja brez vize na območju EU, še vedno pa morajo pridobiti delovno vizo v vseh članicah. 

Ostrejša azilna politika

Beri dalje...