Članek
V Avstrijo jih ponoči niso spuščali
Objavljeno Oct 30, 2015

Ponoči so s hrvaške strani pripeljali trije vlaki z begunci, ki so jih prepeljali naprej na Šentilj in Vrhniko, ena skupina pa je ostala v Dobovi.

Od uvedbe novega sistema prevoza beguncev se posavski centri vse bolj praznijo, zato je najbolj obremenjeno šentiljsko območje. Tam postavljajo začasno železniško postajališče tik ob nastanitvenem centru, s katerim bodo olajšali razmere tako beguncem kot domačinom.

Manj beguncev kot prejšnje dni

V drugem begunskem valu v državo vstopilo že več kot 100.000 ljudi, a se stanje v zadnjih dneh v primerjavi s prejšnjim tednom nekoliko umirja. V državo je v četrtek prišlo okoli 8000 beguncev, približno toliko jih je sprejela Avstrija.

Avstrijski varnostni organi v noči na petek v svojo državo niso sprejemali beguncev in migrantov zaradi prezasedenosti. Zjutraj jih je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nahaja 3400, avstrijski organi so jih začeli dopoldan spuščati v državo. "Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta prazna in vanju migrati tekom noči niso prispeli," pojasnjuje Bojan Kitel s PU Maribor.

V Posavju relativno mirno

Zvečer in ponoči so na železniški mejni prehod Dobova pripeljali še trije vlaki. "Nekaj več kot 1000 migrantov, ki so prispeli z vlakom okoli 20.30, je bilo po končanem postopku evidentiranja v sprejemnem centru v Dobovi, z avtobusi v spremstvu policistov prepeljanih v nastanitveni center v Vrhniki," pojasnjuje Alenka Drenik s PU Novo mesto. "Okoli ene ure je prispel vlak z nekaj več kot 1000 migranti. Po opravljenem osnovnem policijskem postopku, zdravstveni in humanitarni oskrbi na železniški postaji, so jih policisti pospremili v slovenski vlak, s katerim so nadaljevali pot proti Šentilju."

Hrvati so jih o prihodu obveščali

Nekaj po 4. uri je iz Hrvaške pripeljal vlak s 1040 tujci. "Omenjeno skupino so policisti zaradi omejenih logističnih in nastanitvenih kapacitet pospremili v bližnji sprejemni center, kjer jim nudijo zdravstveno in humanitarno oskrbo," je pojasnila Drenikova. Četrti vlak pričakujejo okoli 6. ure. "Tujci bodo nadaljevali pot proti Šentilju, če bodo to omogočale logistične in nastanitvene kapacitete," pojasnjujejo na PU Novo mesto. V sprejemnem centru v Dobovi je bilo zgodaj zjutraj nekaj več kot 2600 beguncev in migrantov. "O prihodu vlakov in številu migrantov so nas hrvaški varnostni organi obveščali."

Beri dalje...