Članek
Begunci v Sloveniji: Kaos na meji z Avstrijo
Objavljeno Oct 30, 2015

Avstrijci razmer na "nikogaršnji zemlji" ne obvladujejo več, ljudje so nestrpni in pritiskajo na ograjo.

"Vsakih nekaj minut se nekdo pri ograji stepe, ljudje plezajo čez ograjo, tukaj je kaos," je sporočila naša poročevalka s terena Barbara Eržen. 

 "To je njihova izbira"

Težava nastaja, ker ljudje sami zapuščajo slovenski nastanitveni center, da bi šli v Avstrijo, ta pa jih ne more sprejeti, ker je njihov center nabit, ko enkrat odidejo, pa njihov prostor v našem nastanitvenem centru zasedejo že drugi begunci, tako da se ne morejo vrniti. V tem vmesnem območju, pa ni ne vode ne hrane, mnogi pa morajo tam tudi prenočiti. "Njihova izbira je, da zapustijo nastanitveni center," je dejal vodja namestitvenega centra na avstijski strani. 

Ker so zaradi čakanja pod milim nebom nestrpni, pritiskajo na ograjo, skrbi pa jih tudi avstrijska napoved, da bodo na meji postavili ograjo. 

Za novinarje le še enourni vodeni ogledi

Na Šentilju so v nastanitvenem centru zdaj uvedli enourne vodene oglede za novinarje. Dostop v begunski center je možen le med deseto in enajsto uro, sicer pa ne. Na avstrijski strani dostopa novinarjem ne omejujejo. 

Spodnji del centra je polovično zaseden, v zgornjem delu pa nekaj sto ljudi stoji pred ograjo in čaka, kdaj bodo lahko odšli v Avstrijo. Zdi se, da je več vojske kot policije. 

Beri dalje..