Članek
"Eno so priprave, drugo je realnost"
Objavljeno Oct 30, 2015

Brez reševalne akcije okoli 100 beguncev verjetno ne bi nikoli zagledalo obale. "Pripravljali smo se na take dogodke, a eno so priprave, drugo pa realnost," se občutkov po koncu akcije spomija poveljnik Andrej Pečar. "Ko vidiš te prestrašene poglede, nasmehe, ne moreš opisati sreče."

Slovenska vojaška ladja Triglav je v sredo uspešno izvedla prvo akcijo iskanja in reševanja na morju, v kateri je rešila 100 ljudi, od tega 71 moških, 17 žensk in 12 otrok.

"Na podlagi informacije, ki je bila koordinirana s strani italijanske letalonosilke Cavour, smo dobili nalogo, da gremo v preiskavo sumljivega plovila, kar se je zgodilo v jutranjih urah," reševalno akcijo opisuje poveljnik slovenskega kontingenta EU NAVFOR Andrej Pečar. "Med premikom smo opazili še dva sumljiva čolna in poslali informacije naprej. Ko smo prišli do plovila, smo ugotovili, da gre za gumijast čoln z begunci."

"Pripravljali smo se na take dogodke, a eno so priprave, drugo pa realnost," se občutkov po koncu akcije spominja Pečar. "Ko vidiš te prestrašene poglede, nasmehe, ne moreš opisati sreče," pravi Pečar in dodaja, da se sam nikoli ne bi spustil v tak čoln. "Če jih mi ne bi rešili, ne verjamem, da bivarno pripluli do Sicilije." Rešene begunce so predali ladji Frontexa, ki jih je odpeljala na varno v pristanišče. 

Beri dalje....