Članek
Škoda kot ob naravnih nesrečah
Objavljeno Nov 03, 2015

V Brežicah so zadovoljni, da večine beguncev ne vozijo več v zbirne centre, ampak jih popišejo kar na vlaku. Hkrati jih zanima, zakaj na Dobovo ne pripelje večji vlak. Škodo na kmetijskih površinah bodo obravnavali kot v primeru naravnih nesreč.

Na mejni prehod Dobova so od ponedeljka od 19. ure do danes zjutraj pripeljali še štirje vlaki s skupno 4333 begunci, ki so z vlaki in avtobusi nadaljevali pot proti Šentilju, Jesenicam in Vrhniki. Največ, preko 2800, jih je trenutno v nastanitvenem centru v Šentilju. "V sprejemnem centru v Dobovi je trenutno 600 tujcev, na železniški postaji pa nekaj več kot 1100," pojasnuje Alenka Drenik s PU Novo mesto. 

Avstrija jih je na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj zvečer sprejela 2262, skupaj v ponedeljek pa 6580. V Šentilju je bilo zjutraj skupaj slabih 3000 ljudi, medtem ko sta sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju prazna. Prav tako sta prazna sprejemna centra v Petišovcih in Dolgi vasi, medtem ko je v Lendavi in Gornji Radgoni skupaj okoli 750 beguncev. 

 V Brežicah izredna seja 

Brežiški župan poudarja, da je potrebno breme med občinami pravičneje razdeliti.Brežiški župan poudarja, da je potrebno breme med občinami pravičneje razdeliti. (Foto: )

V brežiški občini, kjer je včeraj potekala izredna seja, so prepričani, da bi si morale občine breme bolj pravično razdeliti. Brežiški župan Ivan Molanje povedal, da so njihove poglavitne zahteve, da beguncev v Dobovi z vlakov ne vozijo več v zbirne centre in da jih popišejo že na vlakih.

Hkrati je treba preprečiti prehod beguncev čez zeleno mejo in za njihov vstop v državo na območju Občine Brežice vzpostaviti eno ali dve vstopni točki. Zahtevajo tudi, da dobovskega sprejemnega centra ne širijo in da država čim prej začne upravičencem vračati stroške za delo z migranti.

Zanimalo jih je tudi, zakaj v Dobovo ne pripelje večji vlak, da bi na njem lahko popisali vse begunce. Predstavniki državnih organov so pojasnili, da je dogovor z avstrijskimi oblastmi tak, da sprejmejo na meji le šest vagonov. 

Škodo bodo obravnavali kot ob naravnih nesrečah

Predsednik sveta Krajevne skupnosti Dobova Mihael Boranič je opozoril, da so v preteklih dneh v Dobovo, v kateri živi približno 3000 ljudi, prišli deset tisoči beguncev, kar je okrnilo tamkajšnje življenje in ohromilo območno gospodarstvo ter turizem. 

Beri dalje...