Članek
Hrvaška spreminja begunsko pot
Objavljeno Nov 03, 2015

Hrvaška bo po novem begunce vozila iz Šida v Slavonski brod, kjer so uredili zimski tranzitni center. Zjutraj je tja že pripeljal prvi vlak iz Opatovca.

V začasni tranzitni center v Slavonskem brodu je ob 8. uri zjutraj pripeljal prvi vlak s tisoč begunci in migranti iz Opatovca, od srede naprej pa jih bodo vozili neposredno iz srbskega Šida. 

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je včeraj pojasnil, da bodo v zimski tranzitni center v Slavonskem brodu z vlaki vozili po 1000 beguncev, ki jih bodo v Šidu registrirali srbski policisti in pripadniki Frontexa, med katerimi bodo tudi hrvaški policisti.

Deset bolniških postelj

Nov center so v Slavonskem brodu uredili, potem ko zaradi zimskih razmer tranzitni center v Opatovcu za sprejem beguncev ni več primeren. V njem bo lahko nastanjenih do 5000 beguncev, zdravniško oskrbo bodo nudili na treh lokacijah, pri čemer bodo imeli na voljo tudi deset bolniških postelj. "Za to smo se odločili zaradi izkušenj iz Opatovca, kjer mnogi niso želeli v bolnišnico, saj se niso želeli ločiti od družine," je povedala Maja Grba Bujović s hrvaškega ministrstva za zdravje.

V Slovenijo najmanj šest tisoč ljudi

Iz Šida bodo sprejeli med šest in sedem vlakov s po 1000 ljudmi, kar pomeni najmanj 6000 ljudi dnevno, ki bodo vstopili...

Beri dalje...