Članek
"Zakaj ne vlak z desetimi vagoni?!"
Objavljeno Nov 03, 2015

V Brežicah so zadovoljni, da večine beguncev ne vozijo več v zbirne centre, ampak jih popišejo kar na vlaku. Hkrati jih zanima, zakaj na Dobovo ne pripelje večji vlak. Škodo na kmetijskih površinah bodo obravnavali kot v primeru naravnih nesreč.

Tudi ponoči in zjutraj so se nadaljevali prihodi vlakov z begunci in migranti v Dobovo, od koder jih preusmerjajo v nastanitvene centre po državi. Največ prebežnikov napotijo v Šentilj, kjer jih bilo zjutraj več kot 2800, pričakujejo pa še en vlak iz Dobove.

Na mejni prehod Dobova sta danes pripeljala dva vlaka s skupaj nekaj manj kot 2200 migranti - prvi ob 2. uri, drugi pa nekaj po 4. uri. Od tam so z vlaki in avtobusi nadaljevali pot proti Šentilju, Jesenicam in Vrhniki. V sprejemnem centru v Dobovi je bilo ob 9. uri okoli 1000 migrantov, Brežiški sprejemni center pa je že več dni prazen.

Najbolj obremenjen je Šentilj

Avstrija jih je na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj zvečer sprejela 2262, ki so bili nastanjeni v nastanitvenem centru Šentilj, zvečer in ponoči pa so z vlaki in avtobusi iz Dobove, Dobovca in Imena v Šentilj pripeljali še 2816 beguncev in migrantov. Poleg tega je iz Dobove proti Šentilju nekaj pred 6. uro odpeljal še en vlak s sedmimi vagoni migrantov.

Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna. Na mejnem prehodu Gruškovje sicer po najavi hrvaških varnostnih organov pričakujejo pet avtobusov z migranti, ki jih bodo registrirali v sprejemnem centru Gruškovje.

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 250, v nastanitvenem centru v Lendavi pa 487 migrantov, navajajo na soboški policijski upravi. V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

600 beguncev in migrantov je Avstrija sprejela v Jesenicah, kamor jih je pripeljal vlak iz Dobove, v nastanitvenem centru Vrhnika pa je bilo preko večera in noči 871 oseb. 

 V Brežicah izredna seja 

Beri dalje...