Članek
Po bodečo žico na Poljsko
Objavljeno Nov 04, 2015

Da slovenske oblasti razmišljajo o postavitvi "tehničnih ovir" na meji, je zdaj že jasno. Neuradno naj bi Slovenija bodečo žico že naročila, kmalu naj bi prispela s Poljske.

O begunski krizi in razmerah na hrvaško-slovenski meji bodo danes razpravljali tudi poslanci in poslanke. Razpravo s priporočili glede razmer in ukrepanja v begunski krizi so zahtevali skupina poslancev SDS in NSi ter dva poslanca poslanske skupine nepovezanih poslancev. 

Predlagatelji menijo, da je vlada sicer pričakovan val migrantov pričakala povsem nepripravljena in ji med drugim priporočajo, da med prednostne ukrepe uvrsti zagotavljanje varnosti ljudi.

Slovenija naj bi ograjo naročila na Poljskem

Predsednik vlade Miro Cerar očitke, zavrača, skrbi ga pa dejstvo, da se dotok beguncev v Slovenijo ne omejuje, ampak občasno še krepi. Če se bo nadaljeval velik val migracij, se lahko Slovenija kmalu sooči z neobvladljivim številom migranotv, še posebej, če bosta Nemčija in Avstrija omejili njihovo sprejemanje, zato Cerar ne izključuje postavitve tehničnih ovir in ograje ter obenem poudarja, da ne gre za zapiranje meje, ampak le povečanje nadzora.

Časnik Delo, ki se sklicuje na neuradne informacije, medtem poroča, da je Slovenija na Poljskem že naročila bodečo žico, prva pošiljka pa naj bi v državo prišla kmalu. Na vladi jim informacij niso ne potrdili ne zanikali. 

Z 250 na 500 pomožnih policistov

Poslanke in poslaci bodo danes predvidoma odločali o širjenju nabora pomožnih policistov, predvidoma pa tudi o zavrnitvi referenduma o zakonu o obrambi. 

Vlada namreč predlaga spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerim se dviguje dovoljena starost sodelujočih v pomožni policiji na 60 let. 

Na notranjem ministrstvu računajo, da bodo na ta način lahko angažirali nekatere policiste, ki so morali zaradi Zujfa zapustiti policijo. 

Beri dalje...