Članek
Iz Afganistana v Slovenijo zaradi strahu pred smrtjo
Objavljeno Nov 05, 2015

V Sloveniji je bilo evidentiranih 19 mladoletnikov brez spremstva, za mednarodno zaščito pa jih je zaprosilo osem. "Dogaja se, da povedo, da so polnoletni, da lahko gredo naprej," razlaga Barbara Marić s PIC-a. Največ jih je iz Afganistana, od koder so odšli zaradi talibanov ali strahu pred krvnim maščevanjem.

Begunci, ki iščejo mednarodno zaščito v Evropi, so ranljiva skupina ljudi in kot taka lahka tarča kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s prostitucijo in trgovino z ljudmi. "Moderne, organizirane kriminalne skupine iščejo svoje žrtve tam, kjer je veliko priložnosti ob majhnem tveganju," je na konferenci o trgovanju z ljudmi v Madridu opozoril višji policijski inšpektor Europola Brian Donald

Šokanten je podatek, da je med begunci na poti več kot sedem tisoč otrok brez spremstva odraslih oseb, ki so še posebej ranljivi, saj jih kriminalci silijo v spolne usluge in delo na črno. "V prihodnjih letih se bo število primerov izkoriščanja prebežnikov, ki bodo prišli v Evropsko unijo, še povečalo," svari Donald.

Beri dalje...