Članek
Sporočilo ekonomskim migrantom:"Ne hodite!"
Objavljeno Nov 05, 2015

Angela Merkel želi s "tranzitnimi conami" od poti v Nemčijo odvrniti tiste migrante, ki nimajo možnosti za pridobitev azila in so se na pot odpravili predvsem iz ekonomskih razlogov oz. iz t. i. varnih držav.

Nemška kanclerka Angela Merkel in voditelji preostalih dveh koalicijskih partnerk bodo danes razpravljali o begunski krizi. Sporne so predvsem t. i. "tranzitne cone", kjer naj bi upravičene prosilce za azil ločili od tistih, ki za odobritev nimajo možnosti. 

Za skupno mizo v Berlinu bodo tako skupaj sedli Merklova iz Krščansko demokratske unije (CDU),Horst Seehofer iz partnerske bavarske Krščanske socialne unije, ki vse glasneje zahteva ukrepe za ustavitev oz. omejitev pritoka beguncev, ter Sigmar Gabriel iz Socialnih demorkatov (SPD). 

Ostrejša politika do ekonomskih migrantov

Trojka se je zadnjič srečala v nedeljo, a brez dogovora glede vzpostavitve že omenjenih "tranzitnih con" na nemških mejah, kjer naj bi ločevali ekonomske migrante od vojnih beguncev, za katere Nemčija po zagotovilih Merklove vstopa v državo ne namerava omejiti. Bo pa, kot kaže, nemška politika vse ostrejša do tistih, ki prihajajo zgolj iz ekonomskih razlogov oz. iz držav, ki so jih uvrstili na t. i. "varno listo". 

Kanclerkina CDU vzpostavitev con, ki jih je predlagala CSU, podpira, a sedaj morata stranki v to prepričati še socialdemokrate. Merklova in Seehofer sta bila sicer v minulih tednih zaradi beguncev večkrat na nasprotnih bregovih in bavarski ministrski predsednik je kanclerki celo grozil z ustavno obtožbo zaradi njene "politike odprtih vrat". V nedeljo sta ta razhajanja zgladila in zdaj enotno nastopata nasproti SPD ter terjata poenotenje.

Beri dalje...